Sodišče Nachbarju naložilo plačilo dobrih dveh milijonov evrov

Sodišče je v tožbi dravograjskega podjetja Mentis proti nekdanjemu slovenskemu košarkarskemu reprezentantu Boštjanu Nachbarju razsodilo v prid podjetja.

Objavljeno
16. februar 2016 18.03
Eurobasket 2013 Slovenija - Francija
Mi. K., STA
Mi. K., STA
Slovenj Gradec - Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je Boštjanu Nachbarju je tako naložilo plačilo več kot dveh milijonov evrov terjatev in še pripadajoče obresti. Na sodbo, ki je bila spisana že decembra lani, je možna pritožba.

Pravdni postopek traja že več kot osem let, v njem pa je dravograjska družba Mentis računalniški inženiring od Nachbarja zahtevala odškodnino zaradi posla oziroma pogodbe o zastopstvu, ki jo je leta 1997 z direktorjem Mentisa Dušanom Laznikom sklenil Nachbarjev oče Vlado Nachbar, saj je bil sin takrat še mladoleten. Po takratnem dogovoru bi moral košarkar Mentisu deset let plačevati del od košarkarskega zaslužka.

V pravdnem postopku je Mentis koroškemu košarkarju, nekdanjemu slovenskemu reprezentantu in nekdanjemu igralcu v severnoameriški poklicni košarkarski ligi NBA, očital, da ni izpolnil pogodbe o zastopstvu, saj je zneske poravnaval do leta 2002 oziroma do odhoda v ZDA.

Mentis je tožbo vložil leta 2007 in z njo od Nachbarja takrat zahteval 1,2 milijona dolarjev, po številnih preobratih pa je nato okrožno sodišče leta 2012 tožbeni zahtevek Mentisa v celoti zavrnilo. Po pritožbi na višje sodišče, ki je bila zavrnjena, je Mentis uporabil izredno pravno sredstvo in na vrhovno sodišče vložil predlog za revizijo, postopek pa so nato vrnili na prvo stopnjo oziroma na slovenjgraško sodišče.

V ponovljenem postopku na slovenjgraškem sodišču je najprej junija in julija lani poskus, da bi se strani dogovorili v okviru poravnalnega naroka, bil neuspešen, hitro pa se je nato končala tudi glavna obravnava, v kateri je sodnica med drugim zavrnila predlog Nachbarjevih odvetnic po nekaterih ponovnih zaslišanjih. Sodnica je sodbo, ki nosi datum 18. december 2015, izdala pisno.