Obsojeni nekoč vodilni v Mipu

Dokazana vsa očitana kazniva dejanja: zlorabe položaja in pravic ter preslepitve bank pri pridobitvi kredita.

Fri, 17.02.2017, 12:35; spremenjen: 19:19

Vojteha Volka, nekdanjega prvega moža Mipa, je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo na šest let zapora zaradi zlorabe položaja in pravic ter preslepitve bank pri pridobitvi kredita. Njegov sin Marko Volk in zet Martin Kovač sta po prepričanju sodišča preslepila banke. Vsakemu je sodišče prisodilo dve leti in šest mesecev zapora.

Zaradi dveh kaznivih dejanj, zlorabe položaja in pravic ter preslepitve bank pri pridobitvi kredita, je sodnica Jasmina Javornik Vojtehu Volku, vodilnemu v Mipu, izrekla enotno kazen šestih let zapora: tri leta in deset mesecev za prvo ter dve leti in osem mesecev zapora za drugo kaznivo dejanje.

Tožilstvu je uspelo v letu in pol dolgem kazenskem procesu dokazati, da je SID banka odobrila namenski kredit za financiranje dejavnosti Mipove srbske hčerinske družbe Kolbis, vendar je Volk del kredita, 500.000 evrov, namenil svoji italijanski družbi Eurovit, kjer so denar porabili za poplačilo posojil. Eurovit je Kolbisu nato vrnil 185.000 evrov, 315.000 evrov pa ne. To pomeni, da je nastala premoženjska škoda. Sodnica je poudarila, da je Volk izrabil svoj položaj in deloval v škodo družbe Mip.

Sodišče tudi ne dvomi, da so Vojteh Volk, Marko Volk in Martin Kovač tesno sodelovali pri vseh poslih v sistemu Mip, zato jih je spoznalo za krive preslepitve bank pri pridobitvi kredita. Bankam so prikazali boljše bilančno stanje, kot je bilo v resnici, zato jim je leta 2008 pet bank odobrilo za 6,1 milijona evrov kreditov. Sodnica je upoštevala oteževalno okoliščino, da so obtoženi dejanje zanikali, zato se tudi ni odločila za denarno, ampak zaporno kazen. Obtoženi so namreč do konca vztrajali, da so banke vedele, v kakšnem stanju je Mip.

Sodnica je v celoti pritrdila trditvam, ki jih je v obtožnici navedlo tožilstvo, kljub temu pa je izrekla nekoliko nižje kazni, kot jih je predlagala tožilka Mateja Gončin. Ta je s sodbo zadovoljna, ker jim je uspelo vsem trem obtožencem dokazati krivdo. Sodba je pomembna tudi zato, ker kaže, da v Sloveniji ne toleriramo tovrstnih kaznivih dejanj, je še opozorila.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor