Sodišče razveljavilo obsodbo Darka Šarića

Šarić je bil obsojen na 20 let zapora. Balkanski kralj kokaina pa do ponovnega sojenja ostaja v priporu.

Objavljeno
25. junij 2016 12.49
Serbia Arrest
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Beograd, 25. junija - Prizivno sodišče v Beogradu je razveljavilo prvostopenjsko obsodbo t. i. balkanskega kralja kokaina Darka Šarića, v kateri je bil obsojen na 20 let zapora zaradi tihotapljenja kokaina iz Latinske Amerike v Evropo. Sodišče je sodbo razveljavilo zaradi »bistvene kršitve postopka« in odredilo ponovno sojenje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sodišče je odločitev objavilo v petek na svoji spletni strani, sicer pa je bila sprejeta 25. maja. Šarić sicer ostaja v priporu do nadaljnje odločitve prvostopenjskega sodišča.

Šarićeva obramba je le dan prej vložila pritožbo na obsodbo iz julija lani, ker da so bile v procesu storjene številne kršitve kazenskega postopka. Višje sodišče je pritožbi ugodilo.

Šarića je sicer 13. julija lani posebno sodišče v Beogradu spoznalo za krivega tihotapljenja 5,7 tone kokaina iz Latinske Amerike v Zahodno Evropo in ga obsodilo na 20-letno zaporno kazen. Tudi preostali obtoženci so bili spoznani za krive in obsojeni na zaporne kazni.

Proces, ki je potekal po šestih združenih obtožnicah proti 36 obtoženim, od katerih jih je 14 še vedno na begu, se je začel oktobra 2009 z aretacijo prvih osumljencev in zaplembo okoli dveh ton kokaina v Urugvaju, kasneje pa je bil večkrat razširjen.

Na zatožni klopi beograjskega sodišča je bilo poleg Šarića še devet obtožencev, devet jih je doseglo dogovor s tožilstvom o priznanju krivde, trije pa so dobili status priče sodelavca.

43-letni Šarić velja za enega glavnih organizatorjev trgovine z drogo na Balkanu. Slovenski del Šarićevega narkokartela naj bi vodil Dragan Tošić, ki je eden od obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik.