Sodišče v drugo sprejelo protestnikovo kesanje

Bojan Marksl je priznal, da je na tretji mariborski vstaji proti policistu vrgel steklenico. Tri mesece pogojno.

Objavljeno
22. januar 2015 19.02
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – »Lažje mi je, da priznam. Obžalujem, da sem bil takrat sploh v Mariboru,« se je pokesal Bojan Marksl, udeleženec razvpite tretje mariborske vstaje zoper Franca Kanglerja. Sodišče je tokrat njegovo priznanje sprejelo in mu prisodilo tri mesece pogojne zaporne kazni.

Markslova sodna zgodba je precej nenavadna. Znašel se je v skupini protestnikov, ki ji je tožilstvo naprtilo napad na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti. Septembra lani je prvič stopil pred sodnico Danilo Dobčnik Šošterič in na vprašanje, ali krivdo prizna, nekoliko cincal. Sodnica mu je zato naročila, naj še malo razmisli, saj mora biti priznanje jasno.

Mesec kasneje je bil bolj odločen. »Priznal bom,« je nagovoril sodnico, ta pa presenečeno: »Priznali boste? Res? Malo se še posvetujte.« »Ne. Priznal bom,« je bil že takrat trdno odločen Marksl, vendar sodnica priznanja ni sprejela, ker v njegovem početju ni zaznala elementov grdega ravnanja.

Nikogar ni poškodoval

Marksl je namreč proti enemu izmed policistov zalučal pivsko steklenico, ki pa je padla za njegove noge in se razbila. To pa po sodničinem mnenju še zdaleč ni tako dramatično kot povzročanje podplutb z granitno kocko, za kar se je pokesal protestnik Nathan Tkalec. Marksl pa ni nikogar poškodoval.

Dobčnik Šošteričeva je postopek zoper Marklsa izločila in spis se je znašel na mizi njene kolegice Barbare Nerat. Ta pomislekov glede obdolženčeve iskrenosti okrog priznanja krivde ni imela. Prisodila mu je natanko toliko, kot je predlagala tožilka Jasna Bolarič Švab, torej tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. »Verjamem, da pogojna obsodba ne bo preklicana, in verjamem, da ste se tam znašli naključno.« Marksl je potarnal, da v mesto sploh ni prišel zaradi protestov.

Marksl je torej drugi skesanec iz druge skupine protestnikov, ki se je zaradi suma napada na policiste 3. decembra 2012 znašla na zatožni klopi. Izmed deveterice vstajnikov je pred njim krivdo priznal le Nathan Tkalec, ki je dobil sedem mesecev zapora v obliki 368 ur dela v splošno korist, Mario Kos se krivdi še ni izrekel, medtem ko so Alen Đudarić, Andrej Horvat, Luka Rauter, Nejc Ules, Rene Žnidarič in Branko Karlovčec krivdo zavrnili. Za zadnjega je tožilstvo predlagalo sedem mesecev zaporne kazni in se strinjalo, da jo odsluži z delom v splošno korist, za preostalih pet pa pogojne zaporne kazni od treh do sedmih mesecev.