Sodišče v primeru Trenta že preiskuje Janšo

Sklep o uvedbi sodne preiskave proti predsedniku SDS Janezu Janši v primeru Trenta je pravnomočen.

Objavljeno
12. november 2014 14.14
Posodobljeno
13. november 2014 07.00
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana − Sklep o uvedbi sodne preiskave proti predsedniku SDS Janezu Janši v primeru Trenta je pravnomočen, predlagani dokazi se že izvajajo, so za Dnevnik pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Poleg Janše preiskujejo tudi nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja.

Janša, Kastelic in Gantar so osumljeni zlorabe položaja ali pravic. Zgodba sega v marec 2005, ko je Kasteličev Imos za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) prodal trisobno stanovanje takratnemu predsedniku vlade Janši. Do dela kupnine naj bi Janša prišel tako, da je Eurogradnjam, ki jih je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal svoje parcele v Trenti.

Po pogodbi iz julija 2005 je bilo Janševo zemljišče prodano za 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov), torej 8,5 evra za kvadratni meter, čeprav je bila dejanska vrednost zemljišča bistveno nižja, piše v današnji izdaji časnika Dnevnik. Na zemljišču je prepovedana gradnja, saj je del Triglavskega narodnega parka.

Leta 1992 je Janša, takrat je bil obrambni minister, nepremičnino kupil za 1,1 milijona tolarjev (4590 evrov), Gurs pa jo je lani ovrednotil na 21.600 evrov.

Janša naj bi h kaznivemu dejanju zlorabe položaja ali pravic odločilno prispeval s tem, da je denar, ki ga je dobil od Eurogradenj, nakazal Imosu kot del kupnine za stanovanje. Gantar je dal na razpolago račun Eurogradenj, na katerega so bila nakazana Imosova sredstva za nakup Janševih nepremičnin.

Denar je nato nakazal na Janšev račun, Imosu pa parcele prodal za nesorazmerno visoko kupnino. Tako naj bi Janša, Kastelic in Gantar skupaj prikrili neposredno povezavo med Janševim nakupom Imosovega stanovanja in Imosovim nakupom Janševih nepremičnin, katerih nesorazmerna vrednost se je nato vštela v kupnino za stanovanje.

»Spornost prodaje je dokazano popolnoma iz trte zvita. Državni organi so poslovali z Imosom v času vseh vlad, tako kot z ostalimi gradbenimi podjetji, kadar so dobivala posle na razpisih. Informacija o postopku proti predsedniku SDS pa samo potrjuje novo zlorabo institucij pravne države v politične namene,« pa so o primeru Trenta danes sporočili iz SDS.