Sodišče Bavčarja pozvalo k prestajanju kazni

Na prestajanje kazni se še ni zglasil. Direktorica bolnišnice Medicor je potrdila, da je Bavčar hospitaliziran pri njih.

Objavljeno
27. januar 2015 12.06
Igor Bavčar po obsodbi 19.julija 2013
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA
Ljubljana - Igor Bavčar se mora še danes zglasiti v zaporu na Dobu. Višje sodišče v Ljubljani je namreč zavrnilo zavrnilo njegovo prošnjo za odlog prestajanja zaporne kazni, so danes povedali na okrožnem sodišču. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je bil v zadevi Istrabenz obsojen na sedem let zapora in je lani jeseni zaprosil za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov, bo tako moral v zapor.

Bavčar je po naših informacijah sklep sodišča prejel včeraj in ker je prestajanje kazni treba začeti prvi delovni dan po vročitvi sklepa, bi se moral tam zglasiti danes. Vendar se , kot so sporočili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, do sedaj še ni zglasil na prestajanju kazni.

Generalni direktor uprave Jože Podržaj bo sicer v zvezi s pričetkom prestajanja zaporne kazni Igorja Bavčarja jutri podal izjavo za javnost.

Če ga do polnoči ne bo v zapor, bodo z Doba o tem predvidoma jutri obvestili ljubljansko okrožno sodišče. To bo najverjetneje za Bavčarjem razpisalo iskanje. V skrajnem primeru pa kasneje sledi še mednarodna tiralica.

Po poročanju Primorskih novic pa je Bavčar hospitaliziran v izolski bolnišnici Medicor. Direktorica Metka Zorc je za Primorske novice potrdila, da je Bavčar res pri njih in da bo hospitaliziran vsaj še nekaj časa, saj se mu je stanje precej poslabšalo. Ne izključuje niti možnosti operativnih posegov, povzema STA.

Prošnje in pritožbe

Bavčar in njegov zagovornik Marko Bošnjak sta na višjem sodišču izpodbijala sodbo okrožnega sodišča, ki je sredi lanskega decembra drugič presodilo, da Bavčarjeve zdravstvene težave niso take, da ne bi mogel začeti prestajati zaporne kazni.

Prvič je višje sodišče Bavčarjevi pritožbi ugodilo in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v ponovno odločanje. To je v tem postopku zahtevalo dopolnitev izvedenskega mnenja komisije medicinske fakultete, ki je presodila, da je njegovo zdravstveno stanje dovolj zadovoljivo, da je sposoben za zapor.

Višje sodišče je v drugo Bavčarjevo prošnjo za odlog prestajanja zaporne kazni zavrnilo. Sklep je pravnomočen in Bavčar mora v zapor. Okrožno sodišče ga je k prestajanju kazni že pozvalo.

Bavčar in nekdanji predsednik Pivovarne Laško Boško Šrot sta, kot je znano, pravnomočno obsojena zaradi nepravilnosti ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza leta 2007. Bavčarja je sodišče zaradi napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja obsodilo na sedem let zaporne kazni, Šrota (kazen že prestaja) pa zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti na pet let in deset mesecev.