Sodišče razveljavilo sodbo o odškodnini Cerkvi

Višje sodišče je sodbo o 11,2-milijonski odškodnini Nadškofiji Ljubljana vrnilo v ponovno sojenje. Zamudne obresti tečejo naprej.

Objavljeno
09. december 2016 09.43
regent pahernikov gozd
N. Č.
N. Č.

Ljubljana − Višje sodišče je razveljavilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, s katero je to Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov pred letom dni naložilo plačilo 11,2 milijona evrov odškodnine Nadškofiji Ljubljana za mozirske in pokljuške gozdove, poroča Dnevnik.

Zamudne obresti zaradi nezmožnosti uporabe denacionaliziranega premoženja na območju Pokljuke in Mozirja, trenutno so osemodstotne, tečejo naprej. Zakon o denacionalizaciji je začel veljati leta 1991. Če bi ostalo pri prvotnem odškodninskem znesku, ki ga je določilo okrožno sodišče, to je 11,2 milijona evrov, bi moral sklad k temu dodati še okoli šest milijonov evrov zamudnih obresti.

Po virih Dnevnika naj bi bil eden od razlogov za razveljavitev sodbe okrožnega sodišča, da je sodnica v sodbi pri odmeri odškodnine sledila zgolj predlogu tožeče stranke - Nadškofije Ljubljana, ni pa upoštevala nasprotnih argumentov tožene stranke - sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Z razveljavitvijo sodbe okrožnega sodišča sta menda zadovoljna tako sklad kot Cerkev, poroča Dnevnik. Cerkev upa, da ji bo okrožno sodišče v ponovnem sojenju odmerilo še višjo odškodnino, sklad pa si želi, da bo novo določena odškodnina nižja od prvotne.