Sodnica angažirala izvedenca

Zadrugo menda oškodovala za pol milijona.

Objavljeno
12. junij 2015 18.47
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – »Brez izvedenčeve strokovne pomoči sama ne najdem pravilnega odgovora, ali je prišlo do oškodovanja,« je včeraj na sojenju predsedniku Stanovanjske zadruge Gorenjske (SZG) Francu Teranu in nekdanjemu odvetniku Kristijanu Gnilšku dejala sodnica.

Tožilstvo namreč po spremenjeni obtožnici vztraja, da je Teran z zlorabo položaja oškodoval SZG za 544.344 evrov, Gnilšak pa mu je pri tem kaznivem dejanju pomagal. Gnilšak namreč ni bil le odvetnik zadruge, ampak je tudi kot svetovalec tedanjega župana Mohorja Bogataja odločilno pripomogel, da je Mestna občina Kranj privolila v sodno poravnavo s SZG v višini 620.000 evrov, po drugi strani pa je tudi odkupoval terjatve upnikov zadruge. Zaradi zlorabe položaja oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju, pri katerem sta si sama pridobila veliko protipravno korist, jima grozi od enega do osem let zapora.

Na sojenju poskušata obtožena s številnimi pravnimi mnenji dokazati, da škode ni bilo, saj da je bilo 283.500 evrov porabljenih za poplačilo upnikov SZG, med katerimi je bil tudi Gnilšak, ki je, kot je priznal, veliko posloval z gotovino. Z denarjem, ki je bil po sodni poravnavi med SZG in občino na fiduciarnem računu, pa je Gnilšak tudi kupil prostore od SZG na Cesti Staneta Žagarja. Zadruga je imela ves ta čas blokiran račun.

Sodnica je po prebiranju mnenj sklenila, da bo za razjasnitev razmer angažirala izvedenca ekonomsko-finančne stroke, saj ga nista predlagala ne obramba ne tožilstvo. Ta bo moral ugotoviti, ali je bila SZG povzročena škoda ali ne.