Sodnici ukradel več kozarcev marmelade, enega izpraznil že v kleti

Urban Prelac spravlja v obup sodnice, saj je eno zaklenil v razpravno dvorano, drugi pa pojedel marmelado.

Objavljeno
26. oktober 2016 17.07
SLO ., LJ., SOJENJE ZOPER OBD. URBANA PRELCA, 15.4.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu odvisniku Urbanu Prelacu, ki je leta 2013 zaslovel s pobegom s sodišča, ko je v dvorano zaklenil sodnico. Pol leta prej je menda drugi sodnici iz kleti ukradel marmelado in avtomobilski strešni nosilec.

»V klet je bilo vlomljeno na silo. Izginilo je nekaj kozarcev marmelade, koliko natančno, ne vem. Eno marmelado je pojedel na kraju samem in pustil prazen kozarec na polici v moji kleti. Ukradli so tudi avtomobilski strešni nosilec za kolesa,« je na nadaljevanju sojenja 31-letnemu Prelacu povedala sodnica.

Obtoženemu tožilstvo očita, da je spomladi leta 2013 v sostorilstvu z Janezom Habičem v kleteh istega bloka štirikrat vlomil v kleti, šestkrat pa je dejanje ostalo pri poskusu. Tako Habič, ki je kazniva dejanja že priznal, kot tudi Prelac sta imela v tistem času težave s prepovedanimi trdimi drogami. Da bi prišla do denarja za nakup droge, pa naj bi skupaj vlamljala, med drugim sta menda vdrla v klet sodnice. Po besedah Prelačeve zagovornice se obtoženi uspešno odvaja od drog.

Kot je še povedala oškodovana sodnica, so jo o vlomu obvestili policisti. Pri tem je poudarila, da imajo v stanovanjskem bloku, v katerem živi, težave zaradi varnosti. Klet je namreč skupna za dva vhoda v blok, prav tako je v kleti po njenih besedah možno vstopiti skozi garažo. Na vhodnih vratih imajo v bloku videodomofona, a je težava v tem, da lahko vanj vstopajo tudi skozi stranski vhod, ki nima zvoncev in videonadzora.

Tatove je namreč moral nekdo spustiti v blok, Habič je sicer na pričanju povedal, da je nekje dobil ključ od kleti, zato je lahko v kletne prostore nemoteno vstopal s prijatelji. »Jaz sem priznal, ker sem to res naredil. Vlamljal sem sam. Prelac je bil nekajkrat z mano v kleti, ko smo se zadevali. Ne vem, ali je bil zraven, ko sem vlamljal. Se ne spomnim, ker sem bil ves čas zadet,« je septembra na sodišču priznal Habič.

Zabavna soseska

»Težko se česa spomnim, ker me ni bilo zraven, ko so vlamljali v kleti,« je na vprašanje sodnice, česa se spominja v zvezi z vlomi, odgovoril oškodovanec A. N. Iz njegove kleti so izginili smučarski čevlji in čelada, dva para smuči, čevlji za smučarsko desko in moško gorsko kolo. Moški že 13 let živi na naslovu, na katerem so vlamljali, v tem času pa so mu enkrat vdrli v garažo, dvakrat v klet, izpred bloka je izginil njegov skuter, prav tako je ostal že brez kolesa, ki ga je pustil v avli stanovanjskega bloka. »Tako da je to zabavna lokacija,« je povedal. Po njegovih besedah je glavna težava, kar zadeva varnost, ta, da se vrata v garažo zelo počasi zapirajo. »Takrat lahko kdorkoli smukne noter,« je še dodal.

A. N. ni bil edini oškodovani stanovalec, ki je bil v preteklosti že žrtev vlomilcev. »V zadnjih 30 letih so mi že trikrat vdrli v klet. Nisem si zapisovala, kaj imam tam shranjeno, vendar je šlo v večini za predmete, ki imajo zame le čustveno vrednost,« je povedala oškodovanka V. B., ki tako kot večina oškodovancev ne bo priglasila premoženjsko-pravnega zahtevka.

O Prelacu se je veliko pisalo novembra 2013, ko je med sojenjem zaradi vloma izkoristil nepozornost navzočih. Pobegnil je iz dvorane, za sabo zaloputnil vrata in jih zaklenil, saj je bil na zunanji strani ključ. Paznika sta v nekaj trenutkih razbila vrata in se pognala za njim, a je že zbežal. Ujeli so ga februarja 2014. Zaradi tega je bil obsojen na pol leta zapora, a ga je višje sodišče oprostilo.