Sojenje brutalnemu morilcu v prostem teku

Sodišče bo pridobilo medicinsko dokumentacijo iz Avstrije, kjer so aretirali Roberta Supančiča.

Objavljeno
25. avgust 2015 18.51
Pričetek sojenja Robertu Supančiču, 9.4.2015, Maribor
Miha Rubin
Miha Rubin

Maribor – Ali bo na sojenju Robertu Supančiču, obtoženemu umora očeta, ki so ga našli obglavljenega, v postopek vključilo komisijo za fakultetna izvedenska mnenja, sodišče še vedno ni odločilo. Bo pa zdaj zaprosilo za medicinsko dokumentacijo iz Avstrije, kjer je bil Supančič nekaj časa priprt.

Na današnji obravnavi je znova pričal izvedenec psihiater Mladen Vrabič, vendar ponovno za zaprtimi vrati. Kljub temu je že nekaj časa znano, da po Vrabičevem mnenju obtoženi Robert Supančič ne boleha za shizofrenijo. Iz takšne ocene izhaja, da je skupina psihiatrov pred vrsto leti, ko je Supančič že umoril mamo in so ocenili, da zaradi duševne motnje ni bil zmožen razumeti pomena svojega dejanja, naredila napako. Za obtoženega pa Vrabičevo mnenje tudi pomeni, da je polno kazensko odgovoren za lanski grozovit umor 64-letnega očeta Boruta Supančiča, ki naj bi ga zagrešil 6. decembra.

Tistega dne je Supančič v hiši v Zgornji Kungoti očeta menda napadel od zadaj, vanj trikrat zaril nož z 21-centimetrskim rezilom (ročaj je ovil z vrvico, da mu nož ne bi zdrsnil) in mu nato odrezal glavo. Truplo je po zločinu pokril s tremi jopiči, sam pa se je preoblekel in se z očetovim avtom odpeljal na Dunaj. Tam so ga pozneje aretirali v avli hotela Kaiserhof, nakar je približno mesec in pol preživel v avstrijskem priporu. V tistem času so v sosednji Avstriji tudi spisali medicinsko poročilo o osumljenem Supančiču, menda gre za psihiatrično poročilo, ki ga bo zdaj poskušalo pridobiti okrožno sodišče v Mariboru.

Medtem obtoženčev zagovornik Viktor Osim vztraja, da naj predsednica senata Danila Dobčnik Šošterič v postopek pritegne komisijo za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete, ki bi podala novo mnenje. Čeprav je odvetnik Osim ta predlog na sodni senat naslovil že pred časom, pa sodnica Danila Dobčnik Šošterič tudi danes še ni sporočila odločitve o tem. Tako se na sojenju za enega izmed najbolj brutalnih umorov na tukajšnjem koncu nadaljuje nekakšen »status quo«. Naslednja obravnava je razpisana za 10. september.