Zaporna kazen za Matevža Logarja

Zaradi maščevanja inšpektorju v primeru medveda Srečka bo moral za eno leto za zapahe.

Objavljeno
07. januar 2015 17.13
bra*Medved Srecko in Matevz Logar
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Sodnica Marjeta Dvornik je danes Matevža Logarja in njegovega očeta Dušana Logarja spoznala za kriva maščevanja inšpektorju za okolje in prostor Simonu Plešku.

Sodba, enoletni zapor za sina in pogojna kazen enoletni zapor s preizkusno dobo dve leti za očeta, še ni pravnomočna, Matevžev zagovornik Dušan Csipö pa je že napovedal pritožbo.

Kot smo že poročali, je tožilstvo junija lani umaknilo obtožni predlog, da je Matevž Logar iz Podvrha v Poljanski dolini nezakonito vzel medvedjega mladiča iz narave, vztrajalo pa je, da morata Matevž in njegov oče Dušan odgovarjati za napad na inšpektorja Simona Pleška, ki je 20. aprila 2011 opravljal nadzor na domačiji Logarjevih zaradi zadrževanja trimesečnega medvedka. Na predobravnavnem naroku julija lani, ko je tožilka ob priznanju, da sta inšpektorja udarila in mu grozila, ponudila očetu pogojno kazen 10 mesecev zapora in triletno preizkusno dobo, sinu pa enoletni zapor, obtoženca krivde nista priznala.

Sodnica Marjeta Dvornik je v obrazložitvi povedala, da sta jo tožilstvo in pooblaščenec oškodovanca Anton Šubic povsem prepričala in da ni nobenega dvoma, da inšpektor ne bi korektno vodil postopka. »Vidva sta z inšpektorjem fizično in verbalno obračunala zaradi njegovega dela, zato sem morala poseči po tako visokih kaznih,« je dejala.

Odvetnik Šubic pa je danes v spis vložil premoženjskopravni zahtevek, in tako inšpektor od Matevža Logarja terja 10.000 evrov, od Dušana pa 5000 evrov zaradi prestanega strahu, povzročenih bolečin in nevšečnosti med zdravljenjem. V zaključni besedi in tudi pozneje v izjavi novinarjem je odvetnik Anton Šubic dejal, da so sojenje spremljale »navidezna hudomušnost, simpatičnost in hecnost. Ta nesrečni medvedek Srečko je bil v ospredju, morala pa bi biti obtoženca – zaradi kaznivega dejanja, s katerim je bila posredno napadena država in njene institucije ... Sodba se mi zato zdi pravična in zakonita. Njeno sporočilo je, da nihče ne sme ravnati tako; da napadi na uradne osebe in državne organe niso dopustni.«

S sodbo je bil zadovoljen tudi napadeni inšpektor Pleško, ki, kot je dejal, še zdaj čuti mravljinčavost na levem licu.