Sojenje Gordani Živčec Kalan se bliža h koncu

Zadeva ZD Izola: tožilstvo Živčec Kalanovi očita kaznivo dejanje zlorabe položaja.

Objavljeno
10. december 2013 16.20
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana - »Konkretnega posla nisem poznal, sem pa direktorici svetoval, naj poskrbi za ustrezno zavarovanje, saj finančne ustanove leta 2010 niso bile več varne,« je na sojenju Gordani Živčec Kalan povedal Matej Indihar, ki je bil v spornem obdobju svetovalec v zdravstvenem domu Izola.

Indihar je razložil, da se je leta 2010 v ZD Izola ukvarjal z javnimi naročili, letnimi poročili o poslovanju, hkrati pa je svetoval pri nekaterih poslovnih odločitvah. Kot je povedal, s konkretnim poslom med ZD Izola, podjetjem Mabra in Poštno banko Slovenije ni bil seznanjen, je pa Živčec Kalanovi na splošno svetoval, da je treba pri tovrstnih poslih depozite dobro zavarovati, saj finančne ustanove, torej tudi banke, leta 2010 niso bile več povsem varne. Zatrdil je, da je bil posel dober, obresti so bile namreč bistveno višje od takrat običajnih, skupaj z plasiranim depozitom pa so bile ZD Izola vrnjene v dogovorjenih rokih, nekaj denarja pa je bilo namenjena še za reševalno postajo Zdravstvenega doma.

Dodal je še, da je ob prihodu na delovno mesto leta 2009 pregledal poročila notranjega nadzora, da bi videl, ali je katero od priporočil ostalo neuresničeno in ugotovil, da so tudi prejšnji direktorji Zdravstvenega doma viške sredstev plasirali na podobne načine, pri čemer nadzorniki niso ugotovili ničesar spornega. Na vprašanje, zakaj česa podobnega, kot je svetoval Živčec Kalanovi ni svetoval tudi kateremu od prejšnjih direktorjev je odgovoril, da ga za tak nasvet pač ni nihče vprašal. Sojenje, na katerem je že mogoče pričakovati tudi razplet, se bo nadaljevalo sredi januarja prihodnje leto.

Živčec Kalanova obtožena kaznivega dejanja zlorabe položaja

Tožilstvo Gordani Živčec Kalan v obtožnici očita, da je 10. in 13. septembra 2010 v imenu Zdravstvenega doma Izola sklenila depozitno pogodbo s Poštno banko Slovenije in nato še kreditno tripartitno pogodbo z družbo Mabra inženiring. To posojilo je tako Mabra inženiring najela pri Poštni banki Slovenije, denar pa potrebovala za poplačilo dolgov, ker je bila v času transakcije že insolventna. V obtožnici piše, da Mabra svojih obveznosti po kreditni pogodbi ni izpolnila, to je storila šele, ko jo je k temu pozvala Gordana Živčec Kalan.

Aprila 2011 je nato komisija ministrstva za zdravje, ki je opravila izredni upravni nadzor v zdravstvenem domu, ugotovila, da posel med Zdravstvenim domom Izola in podjetjem Mabra Inženiring ni bil v skladu z zakonodajo. Protikorupcijska komisija pa je v načelnem mnenju zapisala, da posel ustreza definiciji korupcije. Poudarili so, da predpisi ne dovoljujejo takšnega razpolaganja z javnimi sredstvi.