Sojenje Kordežu: nekdanjega ministra Lahovnika ne bodo zaslišali

Senat je zavrnil vrsto dokaznih predlogov obrambe, tožilec meni, da se sojenje bliža koncu.

Objavljeno
30. julij 2012 13.01
Posodobljeno
30. julij 2012 13.01
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Nekdanji direktor UniCredit Leasinga Boris Bobek ni imel razlogov verjeti, da bi bili posli Kograda Igem pri nakupu trgovskega centra Primskovo fiktivni, je povedal na sojenju v zadevi Merkur. To se po oceni tožilstva bliža koncu.

Senat okrožnega sodišča je danes zaslišal odvetnika Aleksandra Čeferina in nekdanjega direktorja UniCredit Leasinga Borisa Bobka. Čeferin je bil zaslišan v zvezi s pravnim mnenjem Odvetniške družbe Čeferin glede pogodbe, ki so ga pripravili za Merkur, na katerem je bil njegov podpis. A povedal je, da se sam z vsebino ni ukvarjal, temveč je mnenje le podpisal kot direktor.

Spomni pa se sestanka z ekipo Merkurja, na katerem je Bine Kordež omenjal, ali bi bilo smiselno v pogodbo uvesti določilo, po katerem mora Merfin razliko v dobičku pri prodaji trgovskega centra Primskovo povrniti Merkurju.

Boris Bobek je bil zaslišan na predlog obrambe Ota Brgleza, ki hoče dokazati, da so bili v Kogradu Igem zainteresirani za ta projekt in da ni šlo za fiktiven posel. Bobek je ocenil, da je bil to resen posel, indicev, da bi bil fiktiven, ni bilo, je med drugim povedal.

Senat je zavrnil nekatere dokazne predloge obrambe. Ta je med drugim predlagala postavitev izvedenca ekonomsko-finančne stroke, da bi presodil, kakšen je bil učinek posla za Merkurjevo premoženje.

Senat tudi meni, da ni potrebe po zasliševanju vrste prič, med drugim družbenikov Merfina, soavtorice pravnega mnenja Odvetniške družbe Čeferin Maje Guštin, računovodij družbe Tax Group in nekdanjega ministra Mateja Lahovnika.

Tožilcu Jožetu Kozini se zdi, da ta poteza sodišča napeljuje na sklep, da je resnično stanje bolj ali manj razjasnjeno in da bodo obtoženi na naslednji glavni obravnavi 28. avgusta izvedeli, kakšno usodo jim bo namenil senat.

Spomnimo, obtožnica Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu očita zlorabo položaja in ponareditev listin oziroma pomoč pri izvršitvi kaznivih dejanj.

Pri preprodaji trgovskega centra Primskovo so obtoženi domnevno sklenili za Merkur škodljiv posel, sebi in Merfinu pa pridobili protipravno premoženjsko korist. Spomnimo, da je Merkur konec leta 2008 na Merfin, družbo Bineta Kordeža in nekdanjih preostalih vodilnih v nakelskem trgovcu, brezplačno prenesel pravico za nakup trgovskega centra Primskovo.

Merfin ga je tako za 11 milijonov evrov z DDV odkupil od Hypo Leasinga in ga za 21 milijonov evrov prodal Kogradu Igem. Ta je čez približno pol leta trgovski center prav tako za 21 milijonov evrov prodal Merkurju, čeprav bi ga ta še pred meseci lahko od Hypo Leasinga odkupil po nižji ceni.