Sojenje v zadevi Čista lopata: Žibertov svak molčal o svojem poslu na brniškem letališču

Tomaž Žibret je po prepričanju tožilstva nelegalno »tržil« storitve svaka Janeza Bidovca.

Objavljeno
17. junij 2011 14.04
Posodobljeno
17. junij 2011 14.04
Ju. P., kronika
Ju. P., kronika
Ljubljana - Brez besed je tudi danes zapustil ljubljanski hram pravice v Tavčarjevi ulici Janez Bidovec, svak v zadevi Čista lopata obtoženega Tomaža Žiberta.

Bidovec, čigar storitve je po prepričanju tožilstva nelegalno »tržil« Žibert in dosegel, da sta ga Ivan Zidar in Dušan Črnigoj kot podizvajalca za elektroinstalacije vključila v skupno ponudbo SCT in Primorja, kar je gradnjo kontrolnega stolpa na brniškem letališču menda podražilo za pol milijona evrov, je namreč molčal. Ker je Žibertov svak, mu v postopku proti sorodniku ni treba pričati, to pravico je izkoristil že v preiskavi.

Današnje sojenje v zadevi Čista lopata se je sicer začelo kot po navadi - zagovornik Ivana Zidarja Boštjan Penko je predsednici senata Vesni Podjed pojasnil, da je obtoženi gradbeni baron preslabega zdravja, da bi sedel na zatožno klop.

Sodnici je izročil zdravniško opravičilo in predlagal, naj postopek proti Zidarju ostane izločen, saj niso izpolnjeni pogoji za sojenje v nenavzočnosti.

Podjedova je pojasnila, da bo sodišče angažiralo novega izvedenca, ki bo pregledal Zidarja in ugotovil, ali se je zmožen udeležiti sojenja ali ne.

Penko je nato zapustil sodno dvorano, Žibert, Hilda Tovšak, Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Ivan Kroflič in Srečko Gabrič pa so prisluhnili osmim pričam, ki so bile že zaslišane v preiskavi.

Za njih je bilo le malo vprašanj - tudi tožilstvo, ki je predlagalo njihovo zaslišanje na glavni obravnavi, je pustilo, da je Podjedova večino odslovila brez vprašanj.

Večinoma je sodnica le prebrala, kar so imele povedati pred preiskovalno sodnico, govor pa je bil predvsem o tem, kdo je izbiral podizvajalce in kako so se pripravljale ponudbe.

O čem nenavadnem priče iz SCT in Vegrada niso vedele ničesar. Simon Černe, ki je komercialni službi SCT priporočal podizvajalce za elektroinštalacijska dela, je med drugim tako povedal, da Bidovec sprva ni bil izbran kot podizvajalec, ne spomni pa se, zakaj je bil nato vključen v ponudbo - lahko tudi, da na zahtevo »komerciale«.

Sojenje se nadaljuje v torek, ko bodo med drugim zaslišali Srečka Janšo, nekdanjega direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije.