Sojenju v zadevi Balkanski bojevnik še ni videti konca

Sojenje obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik se vleče že sedem let.
Objavljeno
07. februar 2017 14.29
dja sojenje
Simona Fajfar
Simona Fajfar

Ljubljana − Aprila lani se je začelo ponovno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, kjer sedi na zatožni klopi 15 obdolženih. Po oceni zagovornikov se bo proces zagotovo vlekel še tja do sodnih počitnic, kar pomeni, da bo sojenje druščini, obtoženi vpletenosti v trgovino z mamili, trajalo več kot sedem let.

Na zadnjem naroku so v največji sodni dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča nadaljevali s poslušanjem prisluhov, ki so jih dobili na srbskem sodišču. Z njimi nadaljujejo dokazni postopek proti 15 obdolženim, ki jim očitajo vpletenost v trgovino z mamili.

Zajeli so jih leta 2010 v odmevni mednarodni akciji, v kateri so sodelovali slovenski in srbski preiskovalci ter ameriška agencija za boj proti narkotikom DEA. Takrat so v slovenskem delu akcije v več hišnih preiskavah na Gorenjskem, na Obali in v Ljubljani prijeli osumljence, za katere so kriminalisti v večmesečni preiskavi zbirali dokaze, saj so sumili, da so kriminalna združba mednarodnih razsežnosti, ki se ukvarja s trgovanjem z mamili.

Prvo sojenje druščine, ki je postala znana kot balkanski bojevniki, se je začelo maja 2011, ko je bilo na okrožnem sodišču še 17 obtoženih z Draganom Tošićem na čelu. Med procesom je obramba uspela iz spisa izločiti ogromno dokazov, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito, vendar sta specializirani tožilki novembra 2012 po kar 80 opravljenih obravnavah za vse obtožence zahtevali visoke kazni: za Tošića denimo 19 let in deset mesecev zapora.

Toda novembra 2012 je okrožno sodišče četverico − Anesa Selmana, Marka Bublića, Dejana Zupana in Sandro Udrih − spoznalo za krive, Tošića in dvanajst soobdolženih − Dragana Beljkaša, Jakoba Remškarja, Mirzeta in Miralema Lucevića, Petra Khermayerja, Boštjana Kopčiča, Roberta Šabića, Ðemajlija Mandjuko ter Suzano Remškar, Zdenko Kondić, Valterja Abramovića in Tadeja Poljaka − pa so oprostili očitkov vpletenosti v trgovino z mamili, oproščeni pa so bili tudi očitkov kaznivega dejanja hudodelskega združevanja.

Leto dni pozneje so sodbo razveljavili višji sodniki in zaukazali vrnitev izločenih dokazov v spis, četverici obsojenih pa so zaporne kazni krepko zvišali. Na zatožno klop so tako sedli ne le na prvem sojenju oproščeni, temveč tudi pravnomočno obsojeni zaradi vpletenosti v posle s kokainom, ki jim obtožba vsem očita hudodelsko združevanje.

Aprila lani se je začelo ponovno sojenje balkanskim bojevnikom, vendar tokrat le s 15 obtoženci na zatožni klopi, saj je tožilstvo umaknilo obtožbo proti Zdenki Kondić, Anesa Selmana, ki je državljan Bosne in Hercegovine, pa Bosna, kamor je pobegnil, noče izročiti Sloveniji.

To, da sojenje ne bo kratko, govorijo tudi kupi dokaznega materiala, saj se je sodni senat, ki ga vodi sodnica Andreja Sedej Grčar, spopada z goro dokazov: samo v spisu je neverjetnih 27.000 gosto tipkanih listov. Sojenje poteka po načrtovanih sklopih, ki jih je predvidela sodnica že na začetku sojenja, saj so izvajanje tako imenovanih urugvajskih in italijanskih dokazov že zaključili, pri srbskih pa so tokrat poslušali prisluhe, po katerih se bodo posvetili še slovenskim. Vsekakor pa je že zdaj gotovo, da bo to Balkanski bojevnik 2 po številu obravnav presegel Balkanskega bojevnika.