Sonja Smodiš se menda ni zavedala vbodov

Koliko lahko psihiatrična izvedenca enajst let po umoru Bogdana Haceta sploh še pripomoreta k razrešitvi primera?

Objavljeno
23. marec 2012 13.26
Primož Škerl, Celje
Primož Škerl, Celje

Celje - Danes petdesetletna Celjanka Sonja Smodiš je v svojem stanovanju v naselju Nova vas septembra 2001 s kuhinjskim nožem štirikrat zabodla partnerja Bogdana Haceta, ki je izkrvavel na kraju dogodka. Napad, ki naj bi mu botrovalo večletno nasilje v družini, je bil tako silovit, da se nekdanjemu jugoslovanskemu reprezentantu v borilnih veščinah ni uspelo ubraniti.

Smodiševa se spominja vihtenja noža, vbodov pa ne. Tudi sicer ima glede obračunavanja s Hacetom bolj selektiven spomin, dodatno zmedo pa sta vnesla še psihiatrična izvedenca Martina Tomori in Gorazd V. Mrevlje, ki ne moreta poenotiti mnenj, z vsako njuno razlago pa se sodišču namesto odgovorov porajajo nova vprašanja.

Mrevlje vztraja pri bistveno zmanjšani prištevnosti obtoženke, vendar njegovo mnenje zajema zgolj obdobje do trenutka, ko je pograbila nož. Tudi Tomorijeva je vztrajala pri mnenju, ki ga je na prejšnji obravnavi spremenila in se postavila na stališče, da je pri Smodiševi prevladal smrtni strah, zato instinktivnega vedenja ni mogla obvladati.

Danes se v dvorani prisotna izvedenca navkljub napovedim nista soočila. Sodišče je zavrnilo predlog tožilstva o imenovanju tretjega izvedenca, bo pa Mrevlje moral izdelati dodatno mnenje.

Kot je znano, je vrhovno sodišče, potem ko je Sonja Smodiš že odšla na prestajanje kazni, razveljavilo obsodbo in odredilo novo sojenje. Tožilstvo je pred kratkim omililo obtožnico (morilki zdaj grozi največ pet let zapora), vendar so to storili tako nespretno, da so najverjetneje povzročili zastaranje kazenskega pregona, na kar je opozorila obtoženkina odvetnica Nuša Maček.

Sojenje se nadaljuje aprila.