Španska policija zasegla ladjo z 20 tonami hašiša

Gre za enega največjih zasegov hašiša v Evropi doslej - Sredozemsko morje služi kot avtocesta za nedovoljeno trgovino.

Objavljeno
12. oktober 2016 16.04
Posodobljeno
12. oktober 2016 16.04
Spain Drugs
Be. B., STA
Be. B., STA

Madrid - V okviru mednarodne preiskave financiranja oboroženih skupin v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu je španska policija s pomočjo Europola, informacij francoske carine ter ob zračni podpori italijanske policije zasegla ladjo s skoraj 20 tonami hašiša. Zaseženo ladjo, ki je plula pod panamsko zastavo proti Libiji, so prestregli 23. septembra ob španski jugovzhodni obali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pridržali so vse člane posadke, in sicer 11 Ukrajincev in enega Uzbekistanca. Po navedbah predstavnika francoske carine gre za enega največjih zasegov hašiša v Evropi doslej.

Ladjo so prestregli v okviru akcije, ki so jo leta 2013 ob podpori ameriške agencije za boj proti trgovini z mamili začele španske, maroške, francoske, italijanske in grške oblasti.

V mednarodni operaciji so skupno zasegli okoli 100 ton hašiša in pridržali 109 oseb, med njimi so večinoma Sirci, Maročani in Španci.

Predstavnik španske policije Javier Rogero je povedal, »da trgovino z mamili uporabljajo za financiranje upornikov v konfliktih v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu«.  Ni vedel, katerim skupinam so bila mamila in orožje namenjena, vendar pa je policija prepričana, da financirajo tudi džihadiste. Sredozemsko morje je opisal kot »neke vrste avtocesto za nedovoljeno trgovino«.

V okviru operacije so do zdaj zajeli že sedem ladij, dve sta prevažali orožje, pet pa je bilo polnih hašiša, s prodajo katerega naj bi financirali nakup orožja. Ladje so izplule v Turčiji, vendar pa so hašiš, ki je izviral iz Maroka, na pet ladij naložili na Atlantiku.

Na drugih dveh ladjah pa je bilo orožje že naloženo, ko sta zapustili Turčijo. Eno so prestregli lani, drugo pa februarja. Skupaj sta prevažali 11.400 pušk, več kot milijon nabojev in deset ton amonijevega nitrata, ki se ga lahko uporabi za izdelavo razstreliva.

Ena od ladij, ki je bila registrirana v Togu, je bila namenjena v Misrato na severozahodni libijski obali. Komu je bil tovor namenjen, ni znano, vendar pa imajo v Misrati sedež močne milice, ki so sodelovale v zasedbi Tripolija leta 2014 ter prisilile vlado k umiku na vzhod.

Zdaj pa se borijo ob boku z enotami mednarodno priznane vlade narodne enotnosti, ki je bila oblikovana letos, proti skrajni skupini Islamska država, da bi jo izgnali iz mesta Sirta.

Po Rogerovih besedah je izmenjava informacij z drugimi državami omogočila, da je egiptovska mornarica prestregla pošiljko 1,2 milijona amfetaminskih tablet, priljubljenih v zalivskih in drugih bližnjevzhodnih državah, za katere prav tako velja, da igrajo pomembno vlogo v sirski državljanski vojni. Izdelava tega sintetičnega poživila zagotavlja prihodke sprtim stranem in drži borce dolgo budne.