Špela Pretnar toži ministra Erjavca, ta pa njo

Sporni hodnik si bo sodnica zdaj ogledala na lastne oči.

 

Objavljeno
13. april 2015 11.34
SLO., LJ., STARI TRG, SPELA PRETNAR, 18.6.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana − Zgodba o pralnem stroju, omari in grelniku vode, v katero so vpleteni nekdanja vrhunska smučarka Špela Pretnar in zunanji minister Karl Erjavec, njegova hčerka Ines Erjavec ter njen partner Uroš Hočevar, očitno še ne bo kmalu končana. Sporni hodnik si bo sodnica zdaj ogledala na lastne oči.

Kot je znano, Špela Pretnar toži ministra Karla Erjavca, njegovo hčerko in njenega partnerja zaradi pralnega stroja, omare in grelnika, ki stojijo na hodniku pred njenim stanovanjem.

V tem mesecu bi sicer že morala biti znana odločitev Okrajnega sodišča v Ljubljani glede tožbe proti Erjavčevim zaradi motenja posesti, a se je zapletlo, saj je sodnica spet odprla glavno obravnavo. »Omenjena zadeva še ni zaključena, saj je sodišče po dodatni preučitvi zadeve ugotovilo, da je treba pridobiti še dodatne dokaze, zato bo v aprilu opravilo še eno glavno obravnavo,« so nam povedali na ljubljanskem okrajnem sodišču. Sodnica namreč želi, kot smo izvedeli, na lastne oči preveriti, ali pralni stroj, grelnik in omara Pretnarjevo zares tako ovirajo pri vstopu v njeno stanovanje, kot ves čas trdi. Sam ogled spornega hodnika je bil napovedan že za prejšnji petek, a so ga morali preložiti v prihodnji teden.

Medsosedski spor se je začel konec leta 2013, ko sta Pretnarjeva soseda Ines in Uroš (lastnik stanovanja je sicer Erjavec) v hodnik pred vhodom v njeno stanovanje v eni izmed starejših zgradb v stari Ljubljani, na naslovu Stari trg 1, postavila pralni stroj, grelnik vode in omaro. S tem sta menda, kot trdi nekdanja vrhunska smučarka, precej otežila vstop v njeno stanovanje.


Zaradi omenjenih predmetov namreč težko dostopa do svojega stanovanja, saj, denimo, pralni stroj stoji prav nasproti njenih vhodnih vrat. Poleg tega pa povzroča tudi čezmeren hrup in vibriranje. Soseda je zato večkrat lepo prosila, da naj stroj umakneta, a se na njene prošnje nista odzvala, zato se je odločila za tožbo.

In prav zaradi te tožbe se je po prepričanju Pretnarjeve s tožbo proti njej obrnila tudi druga stran. Na ljubljanskem okrožnem sodišču namreč poteka pravdna zadeva, in sicer zaradi vznemirjanja lastninske pravice. Tožbo v višini 21.000 evrov je namreč Erjavec proti Pretnarjevi vložil zaradi slabih šestih kvadratnih metrov velikega omenjenega hodnika.

Erjavec je prepričan, da omenjeni prostor ni hodnik, ampak predsoba njegovega stanovanja, kar pomeni, da Pretnarjeva nima pravice uporabljati tega prostora, pa čeprav je tu edina pot v njeno stanovanje.

Poleg tega si celo želi, da bi si nekdanja smučarka do stanovanja uredila drug vhod, in sicer stopnice z notranjega atrija, pa čeprav gre po besedah Pretnarjeve, ki živi v prvem nadstropju približno šest metrov nad tlemi, za spomeniško zaščiteno stavbo, kjer so vsakršna dela in posegi v stavbo prepovedani.

Erjavčeva mama Ljubica Albina Erjavec Olup je na enem izmed sojenj povedala, da je po očetu podedovala obe stanovanji, ki vodita iz hodnika, in da je eno podarila Erjavcu, drugo pa hčeri. Sporni prostor, ki ga od stopnišča ločijo vrata, sta si oba, tako je povedala priča, razdelila na pol. Njena hči, ko je bila še lastnica stanovanja, je lahko ves čas do njega dostopala po notranjosti hiše. Kdaj bo znana odločitev v tej zadevi, še ni znano.