Spletna prodaja prepovedanih drog

Konoplja: kazensko ovadenih bo kar 47 slovenskih državljanov.

Objavljeno
18. april 2014 11.49
Posodobljeno
18. april 2014 11.50
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje - Slovenski organi pregona so skupaj s hrvaško kriminalistično policijo razkrili kriminalno združbo, ki bi s pridelavo konoplje in prodajo na veliko v enem letu zaslužila okoli 150 tisoč evrov.

Za 50 kaznivih dejanj bo kazensko ovadenih 47 slovenskih državljanov.

V preiskavi so sodelovali tudi pripadniki Posebne policijske enote PU Celje, več kot 170 policistov, 120 kriminalistov in 11 vodnikov službenih psov pa je opravilo 46 hišnih preiskav, od tega 17 na območju PU Celje, ostale pa na območju drugih policijskih uprav.

Devetim osumljencem so kriminalisti odvzeli prostost, štiri pa so danes privedli k preiskovalnemu sodniku. Po besedah vodje celjske kriminalistične policije Damijana Turka gre glede na število obravnavanih oseb in kriminalistov za eno obsežnejših preiskav s področja prepovedanih drog.

Celjski kriminalisti so ugotovili, da so glavni akterji kriminalne združbe preko spletne prodajalne organizirali mrežo kupcev oziroma odjemalcev iz območja Slovenije in Hrvaške. Prodajali so jim opremo, snovi ter pripomočke za nelegalno proizvodnjo prepovedane konoplje, tako kot tudi različne sorte semen za proizvodnjo konoplje, ki omogočajo pridelek v zaprtih prostorih do 700 g/m2, s stopnjo vrednosti 20 odstotkov aktivne substance Tetrahidrokanabinola (THC). Prodajali so sisteme za osvetljavo rastlin in za prezračevanje, rastlinjake za vzgojo konoplje, specialno zemljo, gnojila in druge preparate prednostno namenjene za vzgojo rastlin v nadzorovanem okolju, ki omogoča več žetev pridelka letno, večjo vsebnost THC in več zaslužka.

Kot je še pojasnil Turk, so v ta namen ustanovili tudi gospodarsko družbo, ki je ustvarjala od 200 do 300 tisoč evrov letnega prometa. Sedež združbe je bil na Koroškem. V akciji so sodelovali še pomurski kriminalisti in policisti, ki so v štirih hišnih preiskavah pri osumljenih našli 180 sadik prepovedane konoplje in 1 kg suhe konoplje. Kriminalisti so tri izmed šestih osumljenih privedli k preiskovalni sodnici, ki jim je odredila pripor.

Pri hišnih preiskavah so policisti in kriminalisti odkrili 21 prostorov opremljenih za gojenje in pridelavo prepovedane konoplje. Zasegli so 35 kompletov za gojenje gob z aktivno substanco psilocibin, ki je na seznamu prepovedanih drog, okoli 1000 sadik konoplje v različnih fazah zorenja in okoli 10 kg posušenih cvetov konoplje, večje število paketov s prepovedano drogo, namenjenih nadaljnji prodaji, več opreme za gojenje konoplje,avtomatsko orožje in naboje ter pripomočke za preprodajo droge.