Spolnemu napadalcu Brodarju tri leta in pol zapora

Dejan Brodar je aprila letos v bližini Gospodarskega razstavišča spolno napadel in pretepel 23-letnico.

Objavljeno
21. avgust 2013 16.55
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Ljubljansko okrožno sodišče je Dejana Brodarja, ki je priznal, da je aprila letos v bližini Gospodarskega razstavišča v Ljubljani spolno napadel in pretepel 23-letno dekle, obsodilo na tri leta in pol zapora. Obsojeni ostaja v priporu, zaprosil pa je za predčasno prestajanje kazni, torej da gre v zapor že pred pravnomočnostjo sodbe.

Tožilstvo je Brodarja obtožilo povzročitve kaznivih dejanj spolnega nasilja in hude telesne poškodbe. Brodar je očitani kaznivi dejanji danes na predobravnavnem naroku priznal, tožilstvo pa je tudi na podlagi priznanja predlagalo, da sodišče za spolno nasilje dosodi tri leta zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa osem mesecev oziroma enotno kazen treh let in pol zapora.

Za kaznivo dejanje spolnega napada je sicer po kazenskem zakoniku predvidena kazen od treh do 15 let zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa od pol leta do petih let zapora.

Dejanje storjeno naposebno poniževalen način

Sodišče je ugotovilo, da je Brodar 13. aprila letos okoli 5.40 na Linhartovi ulici v Ljubljani stekel za žrtvijo, jo z udarcem v glavo zbil na tla, nato pa jo še večkrat udaril. Čeprav ga je dekle prosilo, naj preneha, jo zvlekel na bližnji travnik, slekel hlače in jo zlorabil z roko. Pri tem ji je povzročil več hudih poškodb po različnih delih telesa.

Dejanje je bilo po besedah sodnice Nine Drozdek Draganić storjeno na posebno poniževalen način, žrtev pa je tako poškodoval, da bi lahko bilo ogroženo njeno življenje, »a k sreči do hudih zapletov ni prišlo«.

Drozdek Draganićeva je poudarila tudi, da je 29-letni Brodar oškodovanko grobo napadel in dekle še danes čuti posledice. Kot je še povedala sodnica, sodišče po zakonu na predobravnavnem naroku v primeru priznanje krivde ne more dosoditi višje kazni, kot jo je predlagalo tožilstvo.

Oškodovanka je sicer od Brodarja prek svoje pooblaščenke zahtevala 28.500 evrov odškodnine. Brodar je pripravljen plačati odškodnino, a kot je dejal njegov zagovornik Milan Krstič, je zahtevana odškodnina previsoka. Sodnica je oškodovanko napotila na pravdni postopek.

Brodar dejanje obžaloval

Brodar je dejanje danes na sodišču obžaloval in dejal, da nikoli ni imel namena tega storiti. Tistega večera se je napil ter vzel drogo, ki je ni navajen, je pojasnil.

Po mnenju tožilke Mirjam Kline pa ni okoliščin, ki bi dokazale, da Brodar ni kazensko odgovoren. Posnetki tudi kažejo, da je Brodar dejanje načrtoval, saj je dlje časa prežal na potencialne žrtve. Sila, ki jo je uporabil nad dekletom, pa je presegala silo, ki bi jo potreboval, da bi zlomil odpor napadene, je še dodala.

In čeprav ga je oškodovanka prosila, naj preneha, tega ni storil in ji celo zagrozil, da ji bo žal, če bo dejanje prijavila, je nadaljevala tožilka. A kot je dodala, je Brodar doslej nekaznovan in nima prekrškov s področja nasilja, zato se ji je predlagana kazen zdela povsem primerna.

Očitani kaznivi dejanji pa sta po njenem mnenju dokazani tako z zaslišanjem oškodovanke kot prič in zbranimi materialnimi dokazi ter pregledom posnetkov s kraja dejanja.