Spomenik v Jelenovem žlebu razbili že drugič

Gre za strahopetno dejanje, pravijo v borčevski organizaciji. Opozarjajo na posledice sovražnega govora.

Objavljeno
15. februar 2017 18.05
SONY DSC
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Ribnica – Za zdaj še neznani storilci so v Jelenovem žlebu močno poškodovali partizanski spomenik, simbol upora slovenskega naroda proti okupatorju. Gre za strahopetno dejanje vredno vsega obsojanja, so ogorčeni v borčevski organizaciji, ki od organov pregona pričakujejo ustrezno ukrepanje.

Revirni gozdar je obvestil borčevsko vodstvo v Ribnici, da je pri obhodu opazil zelo poškodovan spomenik nad breznom v Jelenovem žlebu. Kraj dogodka sta si v spremstvu policije že ogledala nekdanji in sedanji predsednik borčevske organizacije Jože Andoljšek in Daniel Divjak. Neznanci so razbili in povsem uničili obe plošči na spomeniku ter odstranili rdečo zvezdo na spomeniku, ki simbolizira zmago nad fašizmom in njihovimi pomagači, in naredili za približno 3000 evrov škode.

Ogorčenje in protesti zoper storilce dežujejo tudi na socialnem omrežju facebook. Predsednik borčevske organizacije Tit Turnšek je v imenu kolegija borcev povedal, da je bil ta spomenik, ki simbolizira zmago štirih partizanskih brigad nad italijansko divizijo Macerata 26. marca leta 1943, poškodovan že pred osmimi leti. »Ni prvič, da so se partizanski spomeniki oskrunili, kar je posledica sovražnega govora in širjenja neresnic o NOB. To je vandalizem, ki v javnosti ne bi smel imeti domovinske pravice,« pravijo v borčevski organizaciji. »Gre za vandalsko dejanje in tudi za izraz nestrpnosti do drugače mislečih,« je med drugim v sporočilu za javnost zapisal predsednik DZ Milan Brglez. Ribniški župan Jože Levstek o dogodku doslej ni bil seznanjen, zato ga ni želel komentirati.

Na Policijski upravi Ljubljana so po doslej zbranih obvestilih ugotovili, da je za zdaj neznani storilec spomenik poškodoval med 8. in 12. februarjem. »Policisti zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, saj je spomenik na seznamu kulturne dediščine RS in je torej državnega pomena,« je povedala predstavnica policije Nataša Pučko. Na območju ljubljanske policijske uprave je bilo od začetka leta 2006 do konca lanskega leta poškodovanih ali uničenih 81 spomenikov, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, od tega je policiji uspelo odkriti povzročitelje v enajstih primerih. V letih 2014, 2015 in 2016 je bilo poškodovanih 32 spomenikov, storilcev pa jim doslej še ni uspelo odkriti.