Spornih 218 vpogledov, domnevno kaznivih 31

Maji Tanasić očitajo 31 kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov.

Objavljeno
12. september 2016 15.26
Posodobljeno
13. september 2016 08.00
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana - Tožilstvo za nekdanjo policistko Majo Tanasić, ki naj bi zlorabila svoja pooblastila in vpogledovala v osebne podatke kolegov in tedanjega partnerja, predlaga pogojno kazen dveh let zapora s štiriletno preizkusno dobo. Obramba vztraja, da krivda ni bila dokazana.

»Zloraba osebnih podatkov je dokazana, kar 218 njenih vpogledov v osebne podatke je bilo spornih, od tega je šlo v 34 primerih za policiste. O vpogledih ni pisala uradnih zaznamkov. Preverjala je osebne podatke policistov, ki sodelujejo tudi pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov, zato so njihovi osebni podatki še toliko bolj občutljivi,« je v včerajšnji končni besedi pred ljubljanskim okrožnim sodiščem poudarila tožilka, ki obtoženi ne verjame, da je kot kriminalistična tehnica pregledovala podatke drugih policistov zaradi suma, da so vpleteni v kazniva dejanja.

»Njeno delo ni bilo raziskovanje kaznivih dejanj. Če bi odkrila sum, da so policisti vpleteni v kazniva dejanja, bi morala o tem takoj obvestiti pristojne nadrejene. Sama se ne more odločiti, kaj bo preiskovala,« je še pojasnila tožilka. Po njenih besedah je Tanasićeva 17-krat pregledala tudi podatke o svojem tedanjem partnerju Bojanu Abramoviču, ki ga policija takrat še ni preiskovala.

Ker obtožena ni več zaposlena na policiji in s tem ni več nevarnosti, da bo očitano kaznivo dejanje ponavljala, ker so od domnevne zlorabe minila že štiri leta in ker je zdaj mati samohranilka, je tožilstvo zanjo zaradi 31 kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov predlagalo pogojno dveletno zaporno kazen s štiriletno preizkusno dobo. Zaradi vpogleda v njihove osebne podatke je več kot ducat domnevnih oškodovancev vložilo premoženjskopravne zahtevke v vrednosti 2000 evrov.

Obramba je vztrajala, da ni dokazov o kaznivem dejanju. »Menim, da Maja Tanasić ni nepooblaščeno vstopala v bazo podatkov. Vstop ni bil pooblaščen, saj je vanjo kot kriminalistka vstopala s svojim geslom,« je sklepno besedo začel njen zagovornik. Do policijskih podatkov o takratnem partnerju pa je po njegovih besedah dostopala, ker so jo sodelavci večkrat zbadali, da je njen partner kriminalec. Potem ko je vpogledala v njegove podatke, je menda o tem tudi obvestila nadrejene.

»V podatke sem vpogledovala, saj sem bila pooblaščena oseba. Niti enkrat podatek ni bil zlorabljen,« je dodala obtožena. Kot je še poudarila, jo je nadrejeni leta 2011 v letnem razgovoru pohvalil za njeno delo. Sodba bo razglašena jutri.