Sporno ocenjevanje dela čistilnega servisa

Končano zaslišanje prič v sporu o čiščenju bolnišnice Jesenice.

Objavljeno
20. januar 2017 20.02
bra*Splošna bolnišnica Jesenice
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču se je včeraj končalo zaslišanje prič v sporu med Splošno bolnišnico Jesenice (SBJ) in družbo ISS Facility servis, ki od bolnišnice terja dobrih 300.000 evrov zaradi neplačanih računov. Zaradi očitkov, da ISS ni opravil predvidenih storitev, je SBJ v letih 2014 in 2015 zavračala plačevanje računov.

Leta 2010 sta SBJ in ISS sklenila petletno pogodbo za opravljanje različnih servisnih dejavnosti v bolnišnici (čiščenje, bolnišnični transport, receptorsko-varnostno služba ...). Junija leta 2014 so v SBJ začeli ugotavljati, da ISS ne opravlja vseh s pogodbo dogovorjenih storitev oziroma naj bi jih opravljali v manjšem obsegu, kot je bilo predvideno.

Tako je uvodoma kot priča nastopila Binka Dedić, vodja ISS v jeseniški bolnišnici, ki je med drugim povedala, da je bil naročnik z opravljenimi deli zadovoljen in je imel le manjše pripombe, kar da je v takšni dejavnosti normalno (kot primer je omenila neizpraznjen koš za smeti). Na redna mesečna poročila, ki jih je pošiljala upravi SBJ, nikoli ni dobila očitkov o slabo opravljenem delu, je zatrdila.

Spomin jo je zapustil

Kot smo tedaj poročali v Delu naj bi čistilke ISS namesto v SBJ delale tudi na drugih lokacijah, kar je Binka Dedič včeraj zavrnila. Povedala je še, da je na druga delovišča zunaj SBJ napotila le tiste delavce ISS, ki v bolnišnici niso delali poln delovni čas.

Poleg odvetnika SBJ Urbana Vrtačnika sta še direktor SBJ dr. Janez Poklukar pa tudi sodnica Jasna Levc Uršič od Binke Dedić želela dobiti odgovor na vprašanje, koliko delavcev ISS je bilo povprečno navzočih na delovnih mestih na dan. Binka Dedić se tega ni spomnila, tako kot se ni spomnila niti števila delovišč v SBJ, na katerih so delali delavci ISS, pa čeprav je v SBJ enako delo opravljala 18 let. Zatrdila je le, da je bilo število delavcev ISS vedno tolikšno, da so izpolnili vse pogoje. Ker ni dosegla izobrazbe za sanitarnega inženirja in je svoje delo opravljala kot gimnazijski maturant, ji tega nihče v SBJ ni očital in zahteval njene zamenjave, je povedala Dedićeva.

V bolnišnici nezadovoljni s storitvami

Kot priča je v nadaljevanju obravnave nastopila diplomirana medicinska sestra iz SBJ Jana Lavtižar, ki je med drugim povedala, kako so v SBJ z metodo markiranja dokazovali, ali so bila določena mesta očiščena ali ne. Kot je dejala Lavtižarjeva, je Binka Dedić vedno oporekala ugotovitvam o neočiščenih površinah. Na vprašanje odvetnice ISS Mateje Fridl Stojanović, ali je bil nadzor nad delom čistilk z metodologijo markiranja predviden z razpisom, direktor Janez Poklukar ni odgovoril, in kot je sodnica povedala odvetnici, na vprašanje direktor, ki ni nastopil kot priča, pač pa kot zastopnik SBJ, lahko odgovori tako, kot hoče.

Če so bili očitki na račun ISS tako hudi (Poklukar je izpostavil vprašanje zagotavljanja oskrbe SBJ s papirno galanterijo, neizvajanje čiščenja, vprašljivo navzočnost 70 delavcev ISS na dan ...), je Mateja Fridl Stojanović še vprašala, zakaj niso odpovedali pogodbe z ISS, pogodbo z ISS so po neuspelem prvem razpisu za novega izvajalca čiščenja leta 2015 še celo podaljšali do februarja 2016. Poklukar je odgovoril, da bi po morebitni odpovedi pogodbe z ISS nov izvajalec rabil od enega do treh mesecev za priprave za prevzem dejavnosti.

Sodnica se bo še odločila, ali dokazi in pričanja zadoščajo za izrek sodbe. Če ne bo zadoščalo, bo morda zaslišala še izvedence, je dejala po koncu razprave.