Srbskim pričam ne diši Slovenija

Eden ima zdravstvene, drugi pa finančne težave.

Objavljeno
06. november 2014 16.32
Alexsander Žlender, 19.5.2014, Maribor
Robert Galun, kronika
Robert Galun, kronika

Maribor - Sodni proces zoper Alexandra Žlendra, ki mu je tožilstvo naprtilo vpletenost v trojni umor leta 1993 v Beogradu, je zašel v slepo ulico. Potem ko je sodišče brez težav izprašalo prvo skupino prič, se iz druge skupine (gre za priče iz Srbije) v sodni dvorani ni prikazal nihče.

»Gospod Sancin, najbolje da bi poklicali včeraj, ker niti ena priča ni prišla,« je sodnega tolmača za srbski in hrvaški jezik Gorazda Sancina nagovorila okrožna sodnica Tanja Rot. Pot na sodišče zanj res ni bila najlažja, saj ima na nogi mavec in hodi s pomočjo bergel.

Rotova je pojasnila, da vabili za Nebojšo Titelaca in Gordano Vasić nista izkazani, Aleksandar Stanković je izostanek opravičil zaradi zdravstvenih razlogov, Miloš Bjelica pa zaradi finančnih razlogov. Glede zaprosila za zaslišanje Radovana Joksića, ki v Srbiji prestaja 40-letno zaporno kazen, mariborsko okrožno sodišče še ni prejelo odgovora srbskega pravosodnega ministrstva, je povedala Rotova.

Od omenjenih so zanimivi zlasti Titelac, Stanković in Joksić. Zadnji je bil tisti, ki je v stanovanju v Fruškogorski ulici v Beogradu s škorpijonom hladnokrvno ustrelil 37-letnega podjetnika in lastnika veleblagovnice na beograjskem Bulevarju revolucije Nebojšo Salatića, njegovo 23-letno dekle Slavico Kovačević ter 17-letnega nečaka Milana Graoranova, medtem ko sta Titelac in Stanković takrat nič hudega sluteč čakala v avtu pod pretvezo, češ da morata Joksić in Žlender vrniti denar nekemu precej nepredvidljivemu človeku. Sodišče ju je kasneje oprostilo.

Srbski organi pregona so zločin razvozlali šele po dveh letih, in to po naključju. Joskić se je med prebiranjem časopisnega članka o tem, da policija še zmeraj išče storilca trojnega umora, v nekem lokalu pohvalil, da je on storilec in da Salatić v stanovanju sploh ni imel 200.000 nemških mark, kar je bil menda povod za sprva oborožen rop in kasnejši masaker. Storilci so našli le 400 mark, 150 dolarjev, nekaj zlatnine in dve usnjeni jakni.

Slovencu Žlendru v Srbiji niso sodili, na podlagi Interpolove tiralice so ga v deželi na sončni strani Alp, v Bistrici ob Dravi, odkrili leta 2011. Slovenija je prevzela pregon, Žlender pa je vpletenost v zločin zanikal. Trdi, da je iz Srbije zbežal zgolj zato, ker je dezertiral iz vojske.