Sredi Jesenic z nožem nad ženo

Močno pijan je Peter Potočnik z nožem napadel ženo, ki je bila intimna z njegovim bratom.

Objavljeno
27. april 2015 22.28
Sojenje,Peter Potočnik,Ljubljana Slovenija 22.04.2015
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Tožilstvo za Petra Potočnika, ki je lansko jesen z nožem sredi Jesenic napadel ženo, višjemu sodišču predlaga dve leti več zapora. Potočniku, ki sta mu nadaljnji napad preprečila mimoidoča, je sodišče na prvi stopnji obsodilo na sedem let in dva meseca zapora.

Pred višje sodnike je stopil 40-letni Peter Potočnik, ki ga je kranjsko okrožno sodišče zaradi poskusa uboja žene obsodilo na pet let in pol zapora, zaradi povzročitve hude telesne poškodbe pa je dobil še leto dni zapora. Ker je bil v preteklosti dvakrat pravnomočno obsojen zaradi nasilja v družini, prvič je dobil pogojno obsodbo sedmih mesecev zapora in drugič prav tako pogojno štiri mesece zapora, mu je sodišče preklicalo pogojni obsodbi in izreklo enotno zaporno kazen sedmih let in dveh mesecev zapora.

Natakar ju je poslal iz lokala

Potočnik je ženo napadel 21. julija lani na Jesenicah. Žena se je pred tem s štirimi otroki izselila, s Potočnikom pa sta se v enem izmed jeseniških lokalov dogovorila za srečanje, na katerem je mož poskušal prepričati soprogo, naj se vrne nazaj, vendar pri tem ni bi uspešen. Pogovor med njima je že v lokalu močno presegel sobno jakost, zato ju je natakar prosil, naj ga zapustita.

Kmalu po tem sta pogovor končala, saj mu je žena menda povedala, da se bo z njim pogovarjala le še na sodišču, kjer naj bi že vložila vlogo za ločitev ter da bo otroke lahko videl le na centru za socialno delo. Potočnik je nato začel loviti ženo, pri tem pa se je drl, da jo bo ubil.

Pri stavbi telovadnega društva Partizan na Koroški Beli jo je ujel in začel zabadati. Dogajanje sta opazila dva mimoidoča. Domačin Meho Jusufagić je zaustavil avto in hitro skočil na Potočnika. Med prerivanjem ga je mož zabodel v trebuh, nato pa sta ga s someščanom nekako le ukrotila. Ženo sta poslala stran, Potočnika pa pridržala do prihoda policistov.

Ženska je v napadu utrpela pet vbodnih ran, ki so bile relativno plitke, zato njeno zdravje ni bilo ogroženo, medtem ko je Potočnik Jusufagiću povzročil hudo telesno poškodbo, saj je nož prebil trebušno steno. Strokovni odvzem krvi je pokazal, da je imel Potočnik dve uri po napadu v krvi še vedno 2,9 promila alkohola.

Sporu botrovalo ljubosumje

Potočnikova, ki sta poročena že 13 let, imata štiri otroke, stare od tri do 15 let. Kot je povedala žena v predkazenskem postopku, sta imela težave že od začetka, po rojstvu najmlajšega otroka pa so se začele še stopnjevati. Spor med zakoncema se je v preteklosti že tako zaostril, da je Potočnik v letih 2009, 2010 in 2013 dobil začasno prepoved približevanja, leta 2009 pa je celo obiskoval društvo za nenasilno komunikacijo. V ozadju spora je bila ženina nezvestoba. Njegov obisk društva sicer časovno sovpada z obdobjem, ko ga je začela varati. Po Potočnikovih besedah je bila žena pred tem približno tri do štiri mesece v intimni zvezi z njegovim bratom.

V predkazenskem postopku in kasneje na sojenju je Potočnik priznal težave z alkoholom. Priznal je, da pije že deset let, zaradi sporov pa je še bolj pil, dnevno je tako lahko popil tudi do pet litrov vina in liter žganja. Na dan, ko je napadel ženo, je po njegovih besedah spil tri litre vina.

Za švicarski nož je pojasnil, da ga nosi s seboj od 15. leta starosti in da njegov namen ni bil ubiti ženo, sicer bi to storil že prej. Ob tem je izpostavil primer, ko je žena domov pripeljala njegovega brata in ga odpeljala v spalnico, kjer sta preživela celo noč. Zaradi alkohola se nekaterih podrobnosti spominja, vendar le do napada, medtem ko se samega napada ne spomni.

Zagovornik Mitja Sever je višje sodnike opozoril, da žena ni nikoli zatrjevala, da jo je mož nameraval zabosti v vrat, kakor to zatrjuje tožilstvo, zato gre v tem primeru za povzročitev lahkih telesnih poškodb. To je po njegovih besedah trdil edino Jusufagić, ki pa je spreminjal svoje izjave. »Do takšnih izpovedi je zato treba biti kritičen,« je poudaril Sever.

Po njegovi oceni je tudi pripor nepotreben, zato bi morali Potočniku odrediti hišni pripor, ki bi ga preživljal pri svoji materi. Ob tem bi se ponovitveni nevarnosti lahko izognili tudi z ukrepom prepovedi približevanja, je še predlagal zagovornik in dodal, da je Potočnik odločen, da se reši odvisnosti od alkohola.

»Zelo mi je žal. Časa ne morem zavrteti nazaj. Trudim se, da bi najprej živel brez alkohola. Šele zdaj spoznavam, kakšno je bilo življenje, ko sem užival alkohol, in kakšno bi lahko bilo, če tega ne bi počel,« je v svojem nastopu pred višjimi sodniki dejal Potočnik.

Tožilstvo, ki Potočnikovih besed ni slišalo, saj je bil tožilski stol v sodni dvorani prazen, pa je prepričano, da si zasluži še višjo kazen. Višjemu sodišču je tako predlagalo, naj Potočnika zaradi poskusa uboja obsodi na šest let in devet mesecev zapora ter na leto in osem mesecev zapora zaradi povzročitve hude telesne poškodbe. Prepričano je, da je kranjsko okrožno sodišče pri izreku sodbe premalo upoštevalo dejstvo, da je bil Potočnik v preteklosti že kaznovan zaradi nasilja v družini. Enotna zaporna kazen bi po predlogu tožilstva znašala devet let in dva meseca zapora, torej dve leti več, kot je Potočnika obsodilo kranjsko okrožno sodišče.