Šrot in Bavčar v zagovoru zanikala očitana kazniva dejanja

Igor Bavčar je med drugim dejal, da si tožilec Jože Kozina vedno znova »izmišljuje nove obtožbe zoper njega«.

Objavljeno
18. marec 2013 14.01
Posodobljeno
19. marec 2013 08.00
Sodišče Bavčar Šrot
Ba. P., Delo.si, J. M., kronika
Ba. P., Delo.si, J. M., kronika

Ljubljana - Nekdanja prva moža Pivovarne Laško in Istrabenza Boško Šrot in Igor Bavčar, sta skupaj s petimi soobtoženci (nekdanjim predsednikom uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskim, nekdanjim svetovalcem za finance v Istrabenzu Kristjanom Sušinskim, kranjskim odvetnikom Brankom Lipovcem in lastnikom Sportine Bled Bahtijarjem Bajrovićem ter njegovim podjetjem) obtožena vpletenosti v preprodajo delnic Istrabenza, ki so bile v lasti Pivovarne Laško.

Predobravnavnega naroka pred natanko mesecem dni se ni udeležil nihče od njiju, češ da njuna navzočnost ni potrebna, saj krivde nista nameravala priznati. Krivde prav tako ni priznal nihče od preostalih obtoženih.

Sodnica Vladislava Lunder je tako za danes razpisala prvo glavno obravnavo, ki se z branjem obtožnice začenja ob 9. uri.

Tako Šrot kot Bavčar sta nekaj minut pred 9. uro vkorakala v stavbo ljubljanskega okrožnega sodišča.

Njuna zagovornika sta ob začetku glavne obravnave povedala, da je obtožnica pravno, ekonomsko in dejansko neutemeljena. Ponovila sta, da Pivovarna Laško s prodajo delnic ni bila oškodovana, saj je bil tečaj delnic nestabilen, prodaja pa smiselna.

Tožilec: Pri preprodaji delnic Istrabenza sodelovale vedno ene in iste osebe

Tožilec Jože Kozina je danes predstavil obtožnico v zvezi z domnevno spornim trgovanjem z delnicami Istrabenza. Po mnenju tožilca je v postopku ključno dejstvo, da so pri preprodaji delnic v celotni transakciji sodelovale vedno ene in iste osebe, to sta Igor Bavčar in Kristjan Sušinski, ki sta sedaj tudi obtožena.

Kozina je danes dejal, da so pri prodaji delnic obtoženi dajali vtis, da je družba Microtrust ob nakupu prevzela tveganje negotovega gibanja tečaja delnic Istrabenza, vendar pa temu ni tako, saj pivovarna sploh ni bila seznanjena z opcijsko pogodbo o prodaji delnic.

»Ne gre prezreti dejstva, da je šlo za prodajo delnic, ki so bile v lasti družbe, katere direktor je bil obtoženi Šrot,« je poudaril tožilec. Z omenjeno preprodajo delnic je bila pivovarna po njegovem mnenju oškodovana za več kot 25 milijonov evrov, Šrot pa pri tem ni deloval v dobro pivovarne, saj je skrival pogodbe o prodaji delnic.

Obtoženi so po besedah tožilca za prikrivanje povezav med družbami privabili tudi družbo Sportina in na ta način želeli prikriti kaznivo dejanje. Razliko med prvo in zadnjo prodajno ceno delnic Istrabenza sta, tako tožilec, na koncu dobila prav Bavčar in Kristjan Sušinski.Če bi bila prodaja transparentna in zakonita, pa bi morala dobiček dobiti pivovarna, je dodal Kozina.

Tožilstvo sicer obtoženim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja denarja.

Zagovornika Šrota in Bavčarja sicer trdita, da tožilstvo ni posredovalo niti enega dokaza za svoje trditve.

Kristjana Sušinskega na današnjo obravnavo ni bilo

Kristjan Sušinski na današnjo obravnavo ni prišel, sodišče pa je obvestil, da ima upravičen razlog za izostanek, saj je imel prometno nesrečo in zaradi poškodbe ne more priti v Ljubljano.

Sodnica Vladislava Lunder je ob tem dejala, da iz zdravniškega obvestila ni razvidno, da je za obtoženega predpisan počitek, zaradi česar danes ne bi mogel priti v Ljubljano. Kljub temu pa je bil postopek za Kristjana Sušinskega začasno izločen.

Čeprav Pivovarna Laško sprva v postopku ni sodelovala kot oškodovana stranka, pa se je sodnemu procesu priključila prejšnji teden, ko je vložila pravno premoženjski zahtevek zaradi oškodovanja v višini 25,4 milijona evrov.

Šrot in Bavčar v zagovoru zanikala očitana kazniva dejanja

Od prodaje delnic Istrabenza, ki so bile v lasti Pivovarne Laško, nisem imel nobene koristi, je pa imela dobiček pivovarna, je v današnjem zagovoru dejal nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar pa je na ljubljanskem okrožnem sodišču zanikal, da bi Šrota napeljeval h kaznivemu dejanju.

Šrot je glede domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza dejal, da je bila Pivovarna Laško dolgo časa v izgubi, nato pa mu je v drugi polovici leta 2006 svetovalec predlagal, da te delnice proda. »Leta 2007 sem izvedel, da se družba Microtrust zanima za nakup delnic Istrabenza. Z družbo smo sklenili opcijsko pogodbo,« je pojasnil. Pogoje nakupa mu je, tako Šrot, razložil Kristjan Sušinski.

»Z Igorjem Bavčarjem se v prvi polovici leta 2007 nisva sestajala, prav tako nisva govorila, saj smo bili v poslovnem sporu. Tudi sicer, kadar sva poslovala, je vsak zastopal interese svoje družbe. Nikakor mu nisem omogočal koristi,« je pojasnil Šrot.

Bavčar pa je dejal, da si tožilec Jože Kozina vedno znova »izmišljuje nove obtožbe zoper njega«. Poudaril je, da se je Pivovarna Laško sama odločila prodati omenjene delnice, zato nikogar ni bilo treba napeljevati k temu. »Kaznivo dejanje, ki se mi očita, pravzaprav ne obstaja,« je poudaril Bavčar. Zavrnil je tudi obtožbe o pranju denarja. »Dobil sem ga zakonito,« je poudaril.

Bavčar je v zagovoru še ocenil, da je obtožnica namenjena predvsem prepričevanju javnosti. »Vsakemu, ki se sooča s takimi obtožbami, je v takem primeru v zagovoru težko,« je poudaril. Dodal je, da se v javnosti ustvarja vtis, da se mu sodi zaradi vsega, kar je delal v Istrabenzu, čeprav revizije niso pokazale nobenih nepravilnosti. Bavčar in Šrot sicer po zagovoru nista želela odgovarjati na vprašanja.