Starši obdolženi povzročitve smrti dojenčka iz malomarnosti

Tožilstvo staršem desetmesečnega otroka, ki je domnevno podhranjen umrl pred tremi leti, očita tudi zanemarjanje preostalih petih otrok.

Objavljeno
28. oktober 2014 17.17
lvu-Smetumez
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Tri leta po tem, ko je v javnosti precej razburjenja povzročila novica, da je domnevno zaradi podhranjenosti v ljubljanskem kliničnem centru umrl desetmesečni dojenček iz Mirne Peči, je krško tožilstvo, kot so nam potrdili, proti staršem vložilo obtožbo zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti.

Na novomeškem okrožnem sodišču so nam potrdili, da je krško okrožno državno tožilstvo po končani sodni preiskavi v začetku avgusta vložilo obtožbo zoper starše, Draga Sajeta in Barbaro Mihaelo Saje, zaradi utemeljenega suma, da sta storila kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti ter pet kaznivih dejanj zanemarjanja otroka in surovega ravnanja (nanašalo naj bi se na druge njihove otroke).

Dojenček je avgusta 2011 umrl v intenzivni enoti kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo ljubljanskega kliničnega centra, kamor so ga pripeljali iz novomeškega zdravstvenega doma. Kot so takrat pojasnili, je bila vzrok smrti zastrupitev krvi. »Kaj so bile pravzaprav okoliščine, ki so povzročile to zastrupitev krvi, ne moremo z gotovostjo trditi. Šele obdukcija bo pokazala, ali je bil otrok slabo prehranjevan ali pa je v ozadju kakšno drugo obolenje presnovne narave,« so takrat pojasnili. Zvedelo pa se je tudi, da je desetmesečni dojenček, preden je nastopila usodna zastrupitev krvi, zbolel za pljučnico, a ga starši menda niso (pravočasno) peljali k zdravniku.

Začetek sojenja še ni znan

Dodatno razburjenje je v javnosti povzročil podatek, da je otroček pri desetih mesecih menda tehtal komaj tri kilograme in pol, kar je v povezavi s podatkom o vegetarijanskem načinu prehranjevanja sedemčlanske družine dodatno razvnelo razpravo v javnosti.

Po končani kriminalistični preiskavi je policija zaradi smrti dojenčka oziroma suma zanemarjanja otroka in surovega ravnanja kazensko ovadila starše, krško tožilstvo je zahtevano dopolnitev ovadbe prejelo novembra 2011 in nato 21. decembra tistega leta na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper starše. Pristojna preiskovalna sodnica je preiskavo uvedla 24. junija lani, končana pa je bila junija letos, pri čemer je bil spis precej časa pri izvedencu medicinske stroke, zaradi česar mu je sodišče tudi poslalo več urgenc.

Odredba za izvedenstvo medicinske stroke je bila namreč izdana 19. septembra lani, izvedensko mnenje pa je sodišče prejelo 12. maja in kmalu zatem končalo preiskavo ter spis vrnilo tožilstvu. Ugotovitve izvedenca javnosti (za zdaj) niso znane, očitno pa je preiskava le potrdila sume tožilstva, zato je to proti staršem vložilo obtožbo. Ta je pravnomočna, kdaj se bo začelo sojenje, pa ni znano. Kot so nam povedali na sodišču, predobravnavni narok še ni razpisan.