Stavničarja zanikata krivdo

Željko Stokanić in Anis Dulić sta zanikala, da bi poskušala podkupiti nogometaša Maribora.

Objavljeno
03. februar 2017 19.29
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – »Mislim, da ne,« je na vprašanje, ali držijo očitki o podkupovanju dveh nogometašev NK Maribora včeraj na sodišču odgovoril 36-letni Željko Stokanić, ki krivde v zameno za ponujenih 19 mesecev zapora ni priznal.

Podobno kot Stokanić se je odločil tudi soobtoženi 28-letni Anis Dulić iz Kopra, ki ni sprejel ponujenih deset mesecev zapora, sodnici Tanji Rot pa kratko, a jedrnato odgovoril: »Ne priznam.«

Sojenje se bo začelo sredi februarja, ko bo sodnica skupaj s preostalimi člani senata odločala tudi, ali bodo na glavni obravnavi zaslišane vse priče, ki jih je včeraj predlagal zagovornik obtoženega Anisa Dulića, odvetnik Andrej Švencbir. Seznam je dolg, na njem pa se je znašla velika večina sedanjih in nekdanjih nogometašev Maribora, tudi posamezni iz Olimpije in domala polovica evropskih nogometnih agentov od Izraela prek Francije in Rusije. Obtožena sta bila na sodišču precej sproščena, saj sta se zelo zabavala med branjem imen, pri čemer se je zapletal zagovornik, in sta komaj zadrževala smeh.

Nogometaša nagovarjali k visokemu porazu

Tožilka Bojana Podgorelec s specializiranega državnega tožilstva obtoženima tokrat (Stokanić je namreč povratnik v tovrstnih primerih) očita, da sta poskusila lažirati najmanj dve tekmi nogometnega kluba Maribor v evropski ligi. Tako naj bi Stokanić pred tekmo, ki jo je Maribor leta 2013 v skupinskem delu evropske lige odigral v Kazanu proti Rubinu, nagovoril Željka Filipovića. Če bi ta privolil, bi nato Stokanić in Dulić skušala nagovoriti še Dulićevega prijatelja iz mladosti, mariborskega branilca Aleksandra Rajčevića. A ker je NK Maribor v Kazanu potreboval zmago, nogometaša ni bilo mogoče nagovoriti k visokemu porazu, zato je menda zadeva padla v vodo.

Drugi primer poskusa podkupovanja sega v februar 2014 in zadeva tekmo Maribora v Sevilli. Že januarja 2014 naj bi se začeli dogovarjati, da bosta poskušala prek Rajčevića »kupiti« to tekmo. Dulić je kar nekajkrat komuniciral z Rajčevićem in mu tudi takoj po odigrani tekmi med mariborskim in španskim rivalom v Mariboru (končala se je z 2 : 1 za Špance), poslal SMS-sporočilo z vprašanjem: »Je zdaj tisto aktualno?« Nogometaš pa naj bi mu odgovoril: »Ma ne vem, bolj ne ko ja.« Dulić naj bi bil mu na to odpisal: »Če pa bo uni drugi za, si ti zraven?« Sledil je nogometašev odgovor, da ne ve.

Povezava s stavničarsko mafijo

Zgodba bi verjetno potonila v pozabo, če ne bi Stokanića že leta 2012 prijeli na amsterdamskem letališču Schiphol in pri njem zasegli 75.000 evrov gotovine. Takrat so mu poleg denarja zasegli še dva mobilna telefona in prenosni računalnik. Prav v zaseženih predmetih pa so preiskovalci našli dokaze, da naj bi bil Stokanić povezan s stavniško mafijo, ki podkupuje igralce. O tem so obvestili slovenske policiste, ki so se tudi s pomočjo prikritih metod dokopali do zadosti dokazov za vložitev obtožnice. Željko Stokanić pa ni nepopisan list papirja, saj je že pred dvema letoma priznal pet primerov podkupovanja, med drugim tudi slovenskega vratarja Janeza Vrenka, zoper katerega se je včeraj prav tako začel proces. Tožilstvo mu očita prejemanje daril.