Število najhujših zločinov v okviru povprečja

Umori in uboji v 2014. Največ je še vedno družinskih tragedij, maščevanja, kriminalnih obračunov le za vzorec.

Objavljeno
02. januar 2015 19.32
Kriminalisti pred restavracijo Via Bona Ljubljana 17.12. 2014
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Na policijsko analizo, kako varno smo živeli lani, bo treba še počakati, saj posamezni primeri še niso končani, prav tako obdelava podatkov vzame nekaj časa.

Ker je bilo lani več odmevnih umorov in ubojev, se zdi, da smo bili manj varni, vendar bi bili sklepi zgolj na podlagi lastne zaznave prenagljeni. Krvavih zločinov je bilo res nekoliko več kot leto prej, a številke od povprečja v zadnjem desetletju bistveno ne odstopajo.

Lani je bilo res nekaj več umorov in ubojev, ko so storilci svoje zle namene tudi uresničili in dejanje ni ostalo samo pri poskusu. Po neuradnih podatkih je bilo ubojev 29 in umorov 19 (všteta so dokončana kazniva dejanja in poskusi), skupaj torej 48. Leto prej so kriminalisti obravnavali skupno 40 takšnih kaznivih dejanj, od tega dokončanih šest umorov in šest ubojev ter 28 poskusov teh.

Leto 2014 zato na tem področju ne odstopa močno od povprečja zadnjega desetletja, preiskovalci krvnih deliktov so imeli sicer najmanj dela 2008, ko so našteli 30 umorov in ubojev (skupaj s poskusi).

Uspešnost preiskav skoraj stoodstotna

Če se ozremo dve desetletji nazaj, je bilo najokrutnejših zločinov veliko več. Leta 1995 so jih preiskovalci obravnavali 90, leto pozneje kar 98. Potem je število ubojev in umorov z manjšimi nihanji počasi upadalo. Povprečje za zadnje desetletje je slabih 43 umorov ali ubojev oziroma poskusov tovrstnih kaznivih dejanj.

V Sloveniji je bilo lani nekaj zločinov zelo brutalnih in odmevnih. Tudi zato se je morda ustvaril vtis, da jih je precej več kot prejšnja leta. Treba je še vedeti, da je pri nas izredno malo umorov, ki izvirajo iz organiziranega kriminalnega podzemlja. Največ tovrstnih zločinov še vedno izbruhne iz družinskega nasilja, ljubosumja ali maščevanja. Tudi zato kriminalisti večino storilcev odkrijejo, saj je preiskanost skoraj stoodstotna.

Brezobzirno maščevanje

Eden odmevnejših obračunov se je zgodil proti koncu leta pred restavracijo Via Bona na Viču v Ljubljani, kjer je pod streli maščevalnega moškega obležal direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik. Čeprav so se o vzrokih za kruto in hladnokrvno smrt kot gobe po dežju razpasle najrazličnejše govorice – večinoma se je govorilo o mafijskem obračunu –, so takšne in drugačne ljubitelje teorij zarot vsaj malo prizemljile ugotovitve kriminalistov, da je na petelina pritisnil nekdaj zaposleni na inštitutu, ki je imel do vodstva hude zamere. Močno obremenilen znak, da je res streljal osumljenec, so poleg drugih dokazov tudi karakteristični delci smodnika, ki so jih našli pri osumljencu in na tulcu, najdenem na kraju zločina.

Le nekaj mesecev po enem najodmevnejših in surovih zločinov na Slovenskem v zadnjih letih se je končal sodni proces za morilca litijskega policista Damijana Kukoviča. Vendar 26-letni Dušan Petrovčič za kazniva dejanja (poleg umora so mu očitali še poskus umora drugega policista in poskus ropa trgovine z orožjem) ne bo nikoli odgovarjal, saj je sodni izvedenec psihiatrične stroke ocenil, da je bil zaradi psihične bolezni in paranoidne shizofrenije neprišteven. Formalnopravno to pomeni, da za kazniva dejanja ni odgovoren.

Je bil pa psihiater jasen, da je njegov prostor na zaprtem oddelku forenzične psihiatrije, kjer je lahko največ pet let (po zakonu o duševnem zdravju se mu ukrep sicer lahko podaljša), saj bi v nasprotnem primeru lahko znova moril ali kje drugje skrenil s poti. Sodnik je zanj izrekel ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu.

Kriminalni obračun in podivjana mladost

Na kriminalno podzemlje še najbolj spominja uboj 32-letne Ljubljančanke Zorice Škrbić, ki so jo poleti le nekaj ur pred smrtjo zamaskirani neznanci ugrabili v središču mesta. Da to ni bilo naključje, je bilo jasno kmalu po tem, ko je v javnosti zakrožilo, da so ugrabili dekle Dejana Vidmarja, nepravnomočno obsojenega zaradi spektakularnega ropa sefov SKB.

Ugrabitev, mučenje in uboj Škrbićeve imajo po prepričanju preiskovalcev na vesti 26-letni Željko Petrović, 33-letni Blagoje Sazdov, 26-letni Milan Trivković in 32-letni Senad Livadić. Pred preiskovalnim sodnikom so se izrekli za nedolžne, nato pa se menda zavili v molk.

Prav molk Škrbićeve pa jih je, tako kaže, močno motil. Iz njenih ust so namreč hoteli slišali, kje so v ropu ukradeni milijoni evrov in drugi vrednejši predmeti. Zato so jo ugrabili, na obrobju Ljubljane brutalno mučili, na rane so ji celo stresali sol, hudo poškodovano pa po več urah odvrgli na cesti v Podpeči, kjer je umrla.

Kot nedolžna se v hramu pravice zagovarjata brata Elvir in Elvis Đogić. Prvi jih šteje 19, drugi je dve leti starejši. Krvava drama se je zgodila 3. maja zvečer v Šipca baru na Logu. Menda so na površje prišle stare zamere med oškodovancem Maticem Brajičem in Elvirjem, ki se je nato s prijateljem odpeljal. A ne zato, da bi si ohladil razgreto glavo. Kaže, da je skoval peklenski načrt in ga tudi uresničil.

Okoli 23. ure se je peterica nasilnežev – brata Đogić, doma iz le nekaj kilometrov oddaljene Podplešivice, sta bila vodji – z dvema avtomobiloma znova pripeljala do lokala. S seboj so imeli kije, vsaj Elvir pa še nevarnejši predmet: večji nož. Z njim je pred lokalom surovo zabodel Matica. Ta je bitko za življenje zaradi hudih ran izgubil v bolnišnici.

Družinske tragedije

Grozovita družinska tragedija se je 24. julija zgodila v Grosuplju. V kozmetičnem salonu in centru za dobro počutje Masiki v poslovno-industrijski coni je sredi dneva pod streli mrtva obležala 37-letna Simone Hren, ki ji je kruto sodil njen partner, 37-letni Marjan Hren, s katerim sta menda bila v ločitvenem postopku.

Ko so policisti po umoru obiskali dom Hrenovih, le kakšen kilometer stran, so ugotovili, da je krvnik brezsrčno končal tudi življenjsko pot komaj 12-letne Simonine hčere iz prvega zakona, Rebeke. Storilec je po morilskem pohodu odšel v gozd v okolici Lipoglava in tam vzel življenje še sebi.

Po zapisanem v obtožnici je brutalna smrt doletela tudi 67-letnega Spasoja Malića, ki ga je s sekiro pokončal njegov 42-letni sin Radenko Malić. Mrtvega moškega so 10. aprila našli na obrežju Save pri zaprtem lesenem mostu v Zagorju ob Savi. Tudi tu so se zaradi neprepoznavnega trupla začela ugibanja o mafijskem obračunu, a se je izkazalo, da je sin očeta načrtno pokončal zaradi sovraštva in prezira. Ker je na sodišču dejanje priznal in se pokesal, je tožilstvo zanj predlagalo 14 let ječe, kar je pod zakonsko predpisano mejo.