Štirideset dni časa za »popravni izpit«

Verjetnost, da se z 1,1 promila alkohola v krvi zgodi nesreča, je 20-krat večja kot pri treznem vozniku

Objavljeno
01. marec 2017 16.34
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Če kje, potem smo glede alkoholiziranosti voznikov gotovo padli na izpitu, je že pred časom opozoril prvi prometnik v državi Ivan Kapun, saj je bilo lani pijanih povzročiteljev nesreč več kot leto prej, pa tudi na splošno je toleranca ljudi do alkohola in vožnje še vedno previsoka, navkljub vsem naporom, nadzoru in ozaveščanju javnosti.

Policijska statistika glede vožnje pod vplivom alkohola še vedno zbuja skrb, zato gre pozdraviti vsakoletno akcijo 40 dni brez alkohola, ta se je »uradno« začela danes, katere nosilec je Slovenska Karitas in poteka v sodelovanju z Med.Over.Net in Agencijo RS za varnost prometa (AVP).

»Alkohol v prometu je odraz širšega okolja in je hkrati tudi javnozdravstveni problem. Poleg nadzora in kaznovanja so zato izjemnega pomena opozarjanje na le-tega, ozaveščanje in izvajanje številnih preventivnih aktivnosti. Pomembno je, da se v družbi jasno izoblikuje mnenje, da je alkohol splošni problem in da je potrebna ničelna toleranca do alkohola v prometu v vseh vlogah, tako med vozniki kot tudi pešci in kolesarji,« so zapisali na AVP.

Še vedno preveč alkohola

V Sloveniji je alkohola v prometu še vedno preveč. Po besedah predstavnikov AVP je sprejemljiva le ničelna toleranca, ki jasno sporoča, da je tveganje zaradi alkohola v prometu preveliko. Lani je namreč zaradi alkoholiziranosti povzročitelja umrlo 38 ljudi, 170 je bilo huje poškodovanih. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znaša skoraj deset odstotkov, povprečna alkoholiziranost pa je izjemno visoka, več kot 1,4 promila. Verjetnost povzročitve prometne nesreče je pri alkoholiziranosti 1,1 promila skoraj 20-krat večja v primerjavi s treznim voznikom.

Letošnji slogan akcije je »Izberi prav. Bodi z mano.«, s katerim želijo poudariti predvsem ožje medosebne odnose kot najpomembnejše pri podpori posamezniku, da se odloči za zmanjšano pitje alkohola.

A uporaba alkohola nima negativnih posledic le pri vožnji, temveč je alkohol večkrat »sokriv« za nasilje v družini, zaradi zdravstvenih posledic pa trpita tudi zdravstveni sistem in posledično državna blagajna. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre vsaj 725 ljudi. Vsako leto pa je zaradi vzrokov, ki jih pripisujejo izključno alkoholu, v bolnišnico sprejetih 3876 oseb.

Kar 28 odstotkov moških in 16 odstotkov žensk v starosti od 25 do 34 let se v Sloveniji opija enkrat do trikrat na mesec ali pogosteje. Dva od petih 15-letnikov sta bila že vsaj dvakrat opita. Po ocenah strokovnjakov imajo prebivalci vzhodne Slovenije kar 1,7-krat večje tveganje za smrt, povezano z alkoholom. M. Fe.