Stojka v koruptivna ravnanja privedle igre na srečo

Nekdanji murskosoboški tožilec je bil novembra 2010 prijet pri prejemanju 25.000 evrov domnevne podkupnine.

Objavljeno
20. marec 2012 15.20
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes po dveh neuspešnih poskusih vendarle začelo sojenje nekdanjemu murskosoboškemu tožilcu Robertu Stojku, ki je bil novembra 2010 prijet pri prejemanju 25.000 evrov domnevne podkupnine. Stojko je priznal, da je prejel denar, kar je tudi obžaloval, vendar je ob tem zatrdil, da je šlo zgolj za posojilo, piše STA.

Tožilka specializiranega državnega tožilstva Blanka Žgajner je v obtožnici Stojka obremenila, da je kot nekdanji tožilec enemu od obtoženih v kazenski zadevi poneverjanja kopaliških vstopnic za Terme 3000 Boštjanu Sercu obljubljal pomoč do oprostilne sodbe v zameno za denar. Serec mu je 4. novembra 2010 prinesel 25.000 evrov, a je šlo za denar policije, saj so bili v celotno akcijo vključeni kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada.

Zdaj že nekdanji tožilec, ki se je tej službi sam odpovedal le nekaj dni po aretaciji, je danes sodnici Tanji Rot pojasnil okoliščine, ki so ga privedle do tega dejanja. Kot je dejal, je leta 2007 zabredel v igre na srečo, zaradi česar so se mu začeli kopičiti dolgovi.

Potem ko ni več šlo s posojili na bankah, je nekoč v enem od lokalov naključno spoznal Sereca, enega od obtoženih v zadevi s poneverbami. Ker naj bi bil ta resno zbolel, se mu je zasmilil, zato mu je obljubil pomoč v omenjenem sodnem postopku, Serec pa bi mu, čeprav tudi sam ni imel denarja, priskrbel posojilo.

Stojko je danes večkrat poudaril, da je v tistem obdobju zaradi vse večje odvisnosti od iger na srečo preživljal zelo hude čase in da je večkrat razmišljal celo o samomoru, za kar pa se ni odločil zaradi majhnega otroka. Ob tem je povedal, da je pravzaprav pričakoval, da ga bodo pri njegovem početju dobili in se je ob aretaciji celo veselil, da je vsega konec.

»Prej sem imel visoke standarde, potem pa sem tudi sam padel v skušnjavo, za kar mi je zelo žal. Že pred aretacijo sem razmišljal, da na tožilstvu nimam več česa početi, čeprav sem dotlej svoje delo obvladoval in nisem imel zaostankov. Po aretaciji sem se odločil za umik iz tožilstva, saj nisem želel izigravati sistema ter sramotiti svojih kolegov in pravosodja,« je mariborskemu senatu pripovedoval Stojko, ki se sicer že nekaj časa zdravi zaradi odvisnosti od iger na srečo in depresije. Danes je brezposeln in kot pravi nezaposljiv, čeprav bi vzel kakršnokoli delo.

Pred sodiščem je danes svojo zgodbo še enkrat povedal tudi Serec, pa tudi njegova mati. Nekajkrat je izrecno zatrdil, da on Stojka ni prijavil, niti ne ve, kako je njuno medsebojno početje prišlo na dan. Za ovadbo se je odločil šele potem, ko so ga v tej zvezi že obiskali policisti in je bil prisiljen sodelovati z njimi, saj bi se sicer tudi sam znašel v kazenskem postopku. Potrdil je tudi, da je Stojko vselej, ko sta se pogovarjala o denarju, zatrjeval, da gre zgolj za posojilo.

Sojenje Stojku, ki se je Serecu tudi opravičil za nevšečnosti, se bo predvidoma zaključilo že prihodnji torek, ko bo sodišče v zvezi z njegovim zdravstvenim stanjem zaslišalo še izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča.