Štore, prvi primer plačilno nesposobne občine

Na sojenju trojici, obtoženi, da je pahnila v bankrot štorsko občino, so priče obremenile tudi sedanjega župana.

Objavljeno
07. november 2014 15.27
Poslanca Franc Jazbec in Rudi Moge
Vili Einspieler, kronika
Vili Einspieler, kronika
Celje – Z zaslišanjem prič se je na okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje nekdanjemu štorskemu županu Francu Jazbecu, podjetniku Stanku Zakelšku in nekdanji direktorici občinske uprave Irenci Ocvirk, ki so obtoženi goljufije. Priče so danes obremenile tudi sedanjega župana Mirana Jurkoška.

Stanislav Lesjak iz Zakelškove družbe Hudournik v stečaju, ki se je zaposlil v podjetju leta 2007, je dejal, da ga je Miran Jurkošek večkrat klical v zvezi s poslom s štorsko občino. Da je v razgovorih o medsebojnih obveznostih in terjatvah med Hudournikom in občino oziroma komunalnim podjetjem aktivno sodeloval tudi Jurkošek in da je bila njegova vloga v operativnem smislu ključna, je potrdil še Stane Drolc, ki je delal načrt finančnega prestrukturiranja prisilne poravnave družbe Hudournik.

V nasprotju z njima je Jurkošek izpovedal, da ni ničesar vedel, dokler ni postal župan, in ugotovil, da občini zaradi zavarovanj in poroštev, ki jih je bankam dal Franc Jazbec, grozi bankrot. Na vprašanje, ali ni nenavadno, da ni ničesar vedel, saj je bil podžupan, nadzornik gradbenih del v občini in direktor komunalnega podjetja, je Jurkošek pojasnil, da kot direktor komunale ni imel niti pisarne in da je za podjetje delal le dve uri na dan.

Drolc je še dejal, da je bil Jazbec trd pogajalec in da v razgovorih o medsebojnih obveznostih in terjatvah niso prišli do konca. Ničesar ni vedel o tem, da je dokumentacijo odnesla poplava, kot je izpovedala pooblaščena revizorka v času prisilne poravnave družbe Hudournik Marija Završnik. Ta meni, da njegovega načrta prestrukturiranja prisilne poravnave družbe Hudournik ni mogoče uresničiti, Drolc pa se z njo ne strinja.

Po mnenju Milana Škofa, ki je sodeloval pri pripravi načrta, je bilo izvedensko mnenje Završnikove v interesu stečajnega upravitelja, ki je podal zoper načrt ugovor, vendar je bil na sodišču zavrnjen. Načrt so podprli tudi upniki, ki so bili najbolj prizadeti, njihov cilj pa je bil rešiti podjetje Hudournik. Ker je družba končala v stečaju, je Škof poudaril, da ni nujno, da načrtovana rešitev uspe. Hudournik je najel kredite pri SKB banki, Raiffeisen Krekovi banki, Kärntner Sparkasse AG in pri različnih finančnih družbah. Posojilno pogodbo za Zvon ena holding je pripravil Ljubo Peče, ki je pričal, da je bil namen posojila pomagati občini Štore, ki se je znašla v težavah. Posojilo je sicer dobil Hudournik, porok pa je bila štorska občina.

Kot že pred njim Peče niti Simon Zdolšek iz Zvona ena holdinga, ki je dal eno izmed posojil, ni znal pojasniti, zakaj občina ni sama najela posojila, zakaj je dala poroštvo in zakaj se nihče v Zvonu ni vprašal, kako lahko občina daje poroštvo, če sama potrebuje pomoč. Zdolšek je tudi povedal, da so mu na občini odgovorili na vsa postavljena vprašanja, ni pa preverjal, ali je občina kreditno sposobna ali ne. Kot je pojasnil, do takrat še ni bilo primera, da bi bila občina plačilno nesposobna. Strinjal se je s Pečetom, da ne bi dali kredita, če bi vedeli, da je občina tako zadolžena.

Zaslišanje je pisno zavrnil revizor Jože Čelik, ker se je upokojil in ker se dogodkov ne spominja več. Navedel je še, da je uničil gradivo, ki ga je po predpisih mogoče uničiti po petih letih, pomembno pa bi bilo za njegovo pričevanje.