Strel »nedolžnejši« od pretepa

Štiriinpetdesetletnik hotel zaščititi sina in prestrašiti napadalce

Objavljeno
03. avgust 2015 16.53
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Olimje – Sedemnajstletnik iz Olimja je v Splošni bolnišnici Celje, potem ko ga je več ljudi na območju občine Šmarje pri Jelšah hudo poškodovalo. Dvajsetletnika, enega od napadalcev, je doma v Olimju s pištolo laže ranil 54-letni oče 17-letnika. Kaj se je pravzaprav dogajalo na relaciji Šmarje–Olimje, bo pokazala preiskava.

Policija je bila o streljanju v Olimju obveščena v nedeljo nekaj pred četrto uro zjutraj. Kot so sporočili s celjske policijske uprave, so kriminalisti ugotovili, da je bilo streljanje posledica pretepa, v katerem jo je močno skupil 17-letnik. Oškodovanec ima po naših informacijah več zlomljenih reber, zlomljen nos in celo poškodovano hrbtenico.

Mladi so se fanta lotili na neki zasebni zabavi, nekje na območju Šmarja pri Jelšah. Kot smo izvedeli, je šel na zabavo, ker je pričakoval, da bodo tam tudi njegovi sošolci, a je bil na koncu obkrožen s skoraj samimi neznanci. Zakaj so zapele pesti, bo pokazala preiskava, po naših informacijah pa naj bi se prepirali tudi zaradi zlorabe prepovedanih drog in alkohola. Fant naj bi jim namreč dejal, naj tega ne uživajo, potem pa je začelo padati po njem.

Streljanje doma

Fanta so hudo pretepli, vendar je še lahko poklical domov, v eno najbolj oddaljenih hiš v Olimju. Na območje Šmarja ga je prišla iskat mama, ki ga je odpeljala domov. Nihče ni vedel, da je z njim tako hudo, čeprav je imel obraz precej zmaličen in podplutbe po vsem telesu. Njegovi napadalci pa so se prav tako pripeljali na domačijo, ki je čisto na samem. Tam se je vnel prepir tudi z očetom.

Kot smo izvedeli, oče ni imel namena nikogar ustreliti, ampak napadalce le prestrašiti. Pištola se je vendarle sprožila, obstrelil in s tem lažje poškodoval je 20-letnika. Da oče strelnega orožja ni uporabil z namenom, da bi kogarkoli ubil, menijo tudi policisti, ki ga bodo ovadili zaradi povzročitve splošne nevarnosti, zoper vse vpletene v pretepu pa bodo napisali kazenske ovadbe za povzročitev hude telesne poškodbe. Sicer naj bi bilo podobnih pretepov, čeprav brez strelnega orožja, na tem območju precej, največkrat pa je njihov boter alkohol.

Želeli so mir

Družina z dvema sinovoma in precej živalmi okoli šest let živi v hiši na koncu Olimja. Tja so se preselili iz občine Šentjur, saj so želeli mir. Sosedi, ki smo jih srečali, o družini in sinovih, ki občasno tudi pomagata pri košnji, ne povedo prav nič slabega, ampak povsem nasprotno. So prijazni in ne bi nikomur storili nič žalega. Vsi po vrsti se strinjajo, da je 17-letnik, ki naj bi ga tokrat pretepli že drugič, potegnil krajši konec.

Policisti so v Olimju opravili tudi hišno preiskavo in našli predmete, ki so za preiskavo pomembni. Center za obveščanje je sporočil, da so policisti v Olimju pri hišni preiskavi »našli tri minometne mine iz obdobja 2. svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Zahodnoštajerske regije, ki sta jih odstranila in odpeljala v za to namenjeno skladišče.« Ali so mine našli prav pri tej družini, policija ni potrdila niti zanikala.