Šukalo zanikal kakršnokoli sodelovanje v nelegalnih stavnicah

Nekdanji nogometni reprezentant Goran Šukalo je zaradi obtožb zelo prizadet.

Objavljeno
08. marec 2012 14.31
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

Maribor - Nekdanji slovenski nogometni reprezentant Goran Šukalo je danes na mariborskem sodišču razlil svoja čustva in med drugim priznal, da je »odvisen od športnih stav«. Nogometaš Duisburga trdi, da je stavil le 500.000 evrov, a iz evidence vplačil je razbrati, da je stavil kar enajstkrat več.

Medtem ko so četverico soobtoženih zaradi organizacije ilegalne stavnice z imenom Kosta - 48-letnega Mariborčana Kosto Turnerja, 41-letnega Ivana Vinka iz Selnice ob Dravi, 29-letnega Vasjo Turnerja iz Maribora in 44-letnega Zvonka Hajška iz Metave - na sodišče pripeljali pravosodni policisti iz pripora, pa se je Goran Šukalo v mesto pod Pohorjem ponovno pripeljal iz Nemčije.

Tam je, kot da ne bi zoper njega v domovini tekel sodni proces, še vedno na spisku plačanih nogometašev pri drugoligašu Duisburgu. In to za zavidljiv kupček denarja, saj mesečno v žep pospravi povprečno 15.000 evrov. »Ta številka lahko tudi zelo variira, saj je vezana na rezultate. Če igramo slabo, je lahko zaslužek 'le' deset tisočakov. Če pa nam uspe takšna serija kot lansko sezono, ko smo se uvrstili v finale nemškega pokala, pa lahko moj mesečni prihodek doseže tudi 40 ali 50 tisoč evrov,« je priznal 30-letni Koprčan.

Oblečen v moderno, sivo obleko je stopil pred sodni senat in kar izlival svoja čustva: »Povsem neupravičeno sem se znašel v tem kazenskem postopku. Prizadet sem in neverjetno se mi zdi, da se mi to dogaja. Dogaja se mi velika škoda, predvsem pa trpi tudi moja družina, saj se me prikazuje kot kriminalca in člana hudodelske združbe. Drži pa, da sem veliko stavil, predvsem na nogomet, košarko in hokej. Toda z organizacijo stav nisem imel nikoli opraviti.« Šukalo je zanikal, da je v Nemčiji novačil igralce k igranju športnih stav pri Kosti Turnerju in tudi očitke, da naj bi bil od drugih igralcev v Nemčiji pobiral stave in jih plasiral v Slovenijo.

»Nikoli več ne bom stavil«

Kako je mogoče, da naj bi bil v poltretjem letu v ilegalno stavnico vložil 5,5 milijona evrov, medtem ko naj bi bil v istem času zaslužil »vsega« 450.000 evrov, Šukalo ni znal pojasniti.

Venomer je govoril abstraktno, brez da bi omenjal številke: »Ko enkrat začneš staviti, se ne da kar tako nehati. Dolžan si denar in v upanju, da boš poravnal dolg ali naredil pozitivno ničlo, staviš še več denarja. Ko se tudi to ne izide, zabredeš v težave in končno postaneš, tako kot sem jaz, odvisen od športnih stav. Nikoli več ne bom stavil na karkoli. Znašel sem se v sodnem procesu in izgubil še veliko denarja.«

Ko smo ga kasneje pred sodiščem povprašali, če bo za njegovo odvisnost potrebno zdravljenje, pa nam je le z nasmeškom na obrazu odvrnil: »Obžalujem, kar sem storil, ampak nisem bolan.«

Poklicni športnik je tudi priznal, da je globoko zabredel v dolgove. Zato se je marca lani na Ptuju dobil s Kosto Turnerjem in Ivanom Vinkom, saj mu je prvi uredil kredit za poplačilo dolgov. Če je Šukalo, kot sam trdi, stavil sam ali še za koga drugega, bo razjasnil šele sodni proces.

Toda v oči bode dejstvo, da je Šukalo stavil veliko, za enega igralca morda celo preveč dogodkov naenkrat. Tako je v mesecu marcu lanskega leta samo v enem dnevu odigral kar 22 stav na različne športne dogodke. »Če upoštevamo, da je dnevno med 200 in 300 različnih tekem, potem to za odvisnika, kot sem jaz, še ni zadosten razlog za sum,« se je poskušal izmuzniti Šukalo.

Čeh (še) dolguje 73.000 evrov

Izgubljene stave so iz dneva v dan le še povečevale nogometašev dolg do Koste Turnerja. Zato so tudi telefonski klici postajali vse pogostejši. Ker je imel slabo vest, se je Goran Šukalo vse bolj izmikal telefonskim stikom s prijateljem, ki ga je spoznal prek svojega nogometnega prijatelja Ermina Rakovića in svoje sestre Stančke Šukalo.

»Takrat so nastali prisluhi telefonskih pogovorov, v katerih omenjam Nastjo Čeha. Nastja ni nikoli stavil prek mene, saj je sam stavil pri Kosti. Ker sem bil Kosti dolžan veliko denarja, sem se pač izgovoril, da mi Nastja dolguje 73.000 evrov, da bi Kosta dobil občutek, da denar imam, a ga trenutno nimam pri sebi. In ta Čehov dolg zares obstaja izpred šestih, sedmih let. To lahko potrdi Nastja in tudi takratni kolegi iz slovenske reprezentance: Boštjan Cesar, Klemen Lavrič, Mile Ačimović in Ermin Raković.«

Preostala četverica obtoženih je danes na sodišču igrala le postranske vloge. Še največ prahu sta dvignila predloga zagovornikov Vasje Turnerja in Zvonka Hajška, da naj se njunima varovancema odpravi pripor ali vsaj spremeni v hišni pripor.

»Moj klient stanuje na velikem posestvu. In v spomladanskem času je na kmetiji veliko dela. Je tudi oče dveh otrok in njegova družina le stežka obdeluje tako veliko posestvo,« je sodišču razlagal Hajškov zagovornik Viktor Osim. A njegov predlog pri sodnici Andreji Lukeš ni padel na plodna tla. Podobno kot Hajšek, za zapahi do nadaljnjega ostaja tudi Vasja Turner, medtem ko o odpravi pripora za Kosto Turnerja in Ivana Vinka ni bilo niti govora.

Goran Šukalo je po obravnavi ponovno odšel v Nemčijo, kjer ga že jutri pozno popoldan čaka z Duisburgom obračun v Berlinu. Zato pa bo moral na sodišče ponovno prihodnji četrtek, ko bodo v veliki razpravni dvorani odmevali posnetki telefonskih pogovorov med obtoženimi.

Šele zatem naj bi pred poroto pričala tudi cela falanga nekdanjih in še vedno aktivnih nogometašev (med drugimi Nastja Čeh, Ermin Raković, Gregor Židan in Dejan Djuranović). Večina so bili redni in resni (tudi po višini vplačil) igralci ilegalne stavnice Kosta.