Svojci umorjene čakajo na odškodnino

Družina Ljubice Ulčar se ni poravnala s pravobranilstvom, sodnica bo tako odločila o višini odškodnine.

Objavljeno
04. marec 2013 14.26
Posodobljeno
05. marec 2013 05.00
*dja* UMOR
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Čeprav so na državnem pravobranilstvu nakazovali, da so se s svojci Ljubice Ulčar, ki jo je umoril Silvo Plut, pripravljeni poravnati, se to vendarle ni zgodilo. Na sodišču se je včeraj končal postopek, ki ga je Mirko Ulčar v svojem imenu in imenu zdaj polnoletnih sinov sprožil zoper državo.

Potem ko je vrhovno sodišče razsodilo, da je za smrt Ljubice Ulčar, ki jo je umoril Silvo Plut, odgovorna država, je postalo jasno, da bodo svojci dobili odškodnino. Država, ki se je otepala odgovornosti za smrt Ulčarjeve, bo morala skladno s pravnomočno vmesno sodbo, s katero je sodišče odločilo o temelju zahtevka, njenemu možu in dvema sinovoma plačati denarni obliž.

A sporna je višina odškodnine. Svojci zahtevajo 125.000 evrov odškodnine in rento. Sodnica Sergeja Jeras, ki presoja o primeru, je včeraj zaslišala tudi sodnega izvedenca psihiatrične stroke Dragana Terziča, ki je za potrebe tega postopka izdelal mnenje. A javnost je med njegovim zaslišanjem ostala pred vrati sodne dvorane. »Zaradi občutljivih osebnih podatkov predlagam, da se za čas zaslišanja izvedenca javnost izključi,« je povedala pooblaščenka svojcev Lena Oreškovič, sodnica pa ji je ugodila. Po zaslišanju je sodnica konačala postopek, o sodbi bodo stranke seznanjene po pošti.

Država si ne more umiti rok

Dogodek sega v februar 2006, ko je zakonca Ljubico in Mirka Ulčarja v hiši na Dolgem Brdu presenetil že obsojeni morilec Silvo Plut.

Medtem ko je Mirku Ulčarju uspelo pobegniti, je Plut Ljubico Ulčar kruto umoril. Ulčar je v svojem imenu in v imenu dveh sinov odgovornost za to zahteval z odškodninsko tožbo, in medtem ko je okrožno sodišče zavrnilo odškodninski zahtevek proti državi, so višji sodniki razsodili, da si država v tem primeru vendarle ne more umiti rok.

Da je odgovornost za umor matere dveh otrok mogoče pripisati slovenskim organom pregona, ker so opustili dolžnost ravnanja, ki bi se od njih pričakovala glede na ugotovljene okoliščine, pa je sklenilo tudi vrhovno sodišče, ki je marca lani zavrnilo revizijo države.

Ulčar in njegova sinova v tožbi trdita, da bi slovenski organi pregona morali proti Plutu zaradi umora v Srbiji tudi pri nas začeti kazenski postopek in ga pripreti, s čimer bi preprečili umor Ljubice Ulčar. Plut je namreč že bil obsojen zaradi umora sošolke leta 1990, ko so ga po 13 letih izpustili iz zapora, pa se je zapletal v nova kazniva dejanja. Zato je pobegnil v Srbijo, kjer je v Aleksincu leta 2004 zagrešil svoj drugi umor – 25-letne nosečnice Jasmine Đošić.

Ko so ga izsledili, se je vrnil v Slovenijo in aprila 2005 so ga aretirali zaradi dveh oboroženih ropov, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov decembra tega leta oprostili in izpustili iz pripora. Čeprav je bila slovenska policija seznanjena s sumi, da je moril tudi v Aleksincu, v Srbiji pa je bila predlagana izdaja mednarodne tiralice, je bil Plut prost. Čez dva meseca je umoril Ljubico Ulčar.

Vrhovni sodniki so se strinjali, da bi morali slovenski organi pregona glede na podatke oziroma dokaze o umoru v Srbiji ter glede na Plutov način življenja in značajske lastnosti, čeprav odstop kazenskega pregona Sloveniji po srbskem pravu ni bil mogoč, zaradi varstva ljudi in premoženja tudi pri nas uvesti kazenski postopek zaradi umora Đošićeve in predlagati odreditev pripora.

Pluta so obsodili za umor Ulčarjeve, prav tako je bil v Srbiji spoznan za krivega umora v Aleksincu, a si je dokončno sodil sam, ko si je aprila 2007 v zaporu vzel življenje.