Svojci žrtev spusta po Savi zahtevajo odškodnino

Tožilci se sklicujejo na skupno odgovornost, terjajo pa denarno nadomestilo do 20.000 evrov ali denarno rento.

Objavljeno
13. februar 2014 15.03
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Tri družine oziroma pet svojcev, ki so v spustu po reki Savi ostali brez sorodnikov, je na sodišče vložilo skupinsko odškodninsko tožbo.

Svojci žrtev za odgovorne označujejo Občino Sevnica, Holding slovenske elektrarne, družbo Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), krško podjetje Infra, CGP Novo mesto, Zavarovalnico Triglav in izposojevalca čolnov Milana Jamnika, ki so ga ovadili že v okviru redne policijske preiskave, državno tožilstvo pa je njegovo ovadbo zavrglo leta 2009. Kot menijo svojci, naj bi bili za nesrečo krivi tako organizatorji omenjenega spusta po Savi kot tudi navedeni investitorji in izvajalci del.

Vodja poslovnega sektorja družbe HESS Gorazd Pozvek je za STA podatke o tožbi potrdil in povedal, da je sodišče januarja zaslišalo več prič, v nadaljevanju postopka pa naj bi imenovali izvedence. Sodišče naj bi tožbeni postopek predvidoma končalo do konca leta, je dodal.

Sicer so v družbi HESS prepričani, da tožba ni utemeljena, je še povedal Pozvek, direktor krške Infre Vojko Sotošek pa je za STA ocenil, da njihova družba za omenjeno nesrečo ni odgovorna.

Tožilci se sklicujejo na skupno odgovornost, terjajo pa denarno nadomestilo do 20.000 evrov ali denarno rento. Sodnica Mihela Mohorič je že zaslišala vrsto prič, od katerih želi izvedeti čim več podrobnosti o spustu, v katerem je umrlo 13 ljudi.

Nesreča se je zgodila v prvih dneh julija 2008, me smrtno ponesrečenimi paj bil tudi sevniški župan in poslanec Kristjan Janc. Iz objema vode so še isti dan potegnili osem ljudi, a le žena pokojnega Janca je usodno nesrečo preživela. Slovenija se je ovila v žalni trak, ko je 1040 reševalcev in potapljačev neutrudno iskalo še pet pogrešanih, ki jih je v vodnem grobu zadrževala reka Sava. Zadnjo žrtev so našli hrvaški policisti v bližini Samoborja.