Svojo obrambo je gradil na ponaredku

Ovadeni Peter Zupan je po trditvah vrhovnega tožilstva vedel, da na višje sodišče vlaga ponaredek.

Objavljeno
12. marec 2015 18.30
Sodba v zadevi Patria 2 - Peter Zupan 14.aprila 2014
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Vrhovno državno tožilstvo je vložilo novo kazensko ovadbo zoper upokojenega brigadirja Petra Zupana. Na višje sodišče je v zadevi Patria II vložil dokument obrambnega ministrstva, za katerega je menda vedel, da je ponarejen. Tudi če bi bil ta pristen, ga krivde ne bi razrešil, ob tem ugotavlja tožilstvo.

Še preden je ljubljansko višje sodišče pravnomočno odločilo o pritožbah na obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča za upokojenega brigadirja Petra Zupana in slikarja Jureta Cekuto, je bila vložena nova kazenska ovadba v povezavi s sojenjem Patria II.

Zupan je na seji višjega sodišča 10. februarja v sodni spis vložil dokument obrambnega ministrstva z datumom 28. junij 2005, ki naj bi ga razbremenil krivde. Listina, ki jo je podpisal njegov nadrejeni na ministrstvu za obrambo Edvard Kraševec, je naslovljena na oddelek temeljnih razvojnih programov, ki ga je vodil Zupan. V dokumentu je zapisano, da Kraševec po nalogu takratnega državnega sekretarja na ministrstvu Francija Žnidaršiča pooblašča Zupana, naj nadaljuje obveščanje Cekute o nakupu oklepnikov 8 x 8.

Zupan je tako višje sodnike prepričeval, da je bil le izvrševalec, saj je izpolnjevanje ukazov po njegovem ena izmed pomembnejših načel v vojski. Na hodniku sodne palače je pozneje razkril, da je listino prejel približno tri tedne po ustnem izreku sodbe na prvostopenjskem sodišču.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je višje sodnike opozoril, da je Zupan pred sodiščem večkrat zatrjeval, da drugi osebi nikoli ni posredoval dokumentov ali podatkov o nabavi oklepnikov, kar po navedbah tožilca kaže nasprotje med njegovimi izjavami in listino, ki jo je vložil v spis.

Tožilstvo je takoj začelo preiskavo suma kaznivega dejanja preprečitve dokazovanja, ki se preganja po uradni dolžnosti in je po pritožbeni seji priskrbelo podatke iz sodne preiskave zoper Cekuto in Zupana.

Kopijo spornega dokumenta je že dan po razkritju pregledal tudi nekdanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu Franci Žnidaršič, ta je takoj opazil nekaj nelogičnosti, ki so v negotovost postavile verodostojnost dokumenta. Glava dokumenta je po njegovih besedah opremljena z naslovom Urad za logistiko, ki pa junija leta 2005, tako pravi Žnidaršič, že tri leta ni več obstajal. Namesto urada je obstajal direktorat za logistiko. »Prav tako je 'dokument' podpisal Edvard Kraševec kot vodja sektorja za opremljanje, čeprav je bil 28. junija 2005 še vedno vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za logistiko,« je pojasnil Žnidaršič.

Na podlagi usmeritev vrhovnega državnega tožilstva je sum začela preiskovati obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, ki je 19. februarja tožilstvu očitno sporočilo, da je to ponarejena listina. Njihove ugotovitve so po navedbah tožilstva prispevale k utemeljitvi suma, da gre za kaznivo dejanje. »Ocena vrhovnega državnega tožilstva na podlagi vseh zbranih podatkov je, da je podan utemeljen sum, da gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in katerega cilj je bil otežitev dokazovanja protipravnosti ali krivde za ravnanje, glede katerega je bil postopek pravnomočno končan,« so za Delo pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Pristen dokument Zupana ne bi razbremenil

Ob tem so pritrdili našemu pisanju pred mesecem dni, da je z dokumentom Zupan pravzaprav priznal očitke tožilstva glede prenašanja informacij o postopku nabave oklepnikov Cekuti. »Tožilstvo je pri tem upoštevalo, da dokument tudi v primeru, da bi bil pristen, lahko da le dodatnega novega storilca kaznivega dejanja, ne more pa Zupana osvoboditi krivde. Cekuta namreč v imenu države in za državo Slovenijo brez kakršnegakoli pooblastila ni mogel in smel biti referenca za meddržavno sodelovanje pri dobavi oklepnikov, kakor sta to ocenili obe sodišči,« so še dodali na vrhovnem državnem tožilstvu, ki je na ljubljansko okrožno državno tožilstvo vložilo novo kazensko ovadbo zoper Zupana. Tam so za Delo potrdili, da so ovadbo »zoper fizično osebo« prijeli 27. februarja, glede nje pa še niso sprejeli tožilske odločitve.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je zadovoljen, da je sodba v zadevi Patria II postala pravnomočna, še zlasti ker se je na začetku postopka Patria I po njegovih besedah neresnično zatrjevalo, da sploh ne poteka noben postopek proti že takrat osumljenim storilcem: »Nato pa se še je prav v zvezi s postopkom Patria II z neresničnimi trditvami želelo diskreditirati tožilstvo in druge pravosodne organe.« Zupanu v primeru novega postopka grozi še do pet let zapora.