Tajkunski prevzemi

Zoper Šrota in Bavčarja so morali spisati novo obtožbo, v zadevi Merkur nove ovadbe.

Objavljeno
05. september 2012 20.43
Posodobljeno
05. september 2012 20.43
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Medtem ko je bil postopek zoper nekdanjo upravo Merkurja, ki je bila danes obsojena na zaporne kazni, za naše razmere na prvi stopnji precej hitro končan, vpleteni v druge domnevno nezakonite razvpite tajkunske prevzeme (še) niso sedli na zatožno klop.

Nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža, člana uprave Milana Jelovčana ter nekdanjo nadzornico Merkurja in direktorico Merfina Marto Bertoncelj sicer predvidoma čaka še en postopek, povezan z Merkurjem.

Pred kratkim je iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na specializirano državno tožilstvo romala nova kazenska ovadba zaradi suma gospodarske kriminalitete. Po naših podatkih nekoč vodilnim v Merkurju očitajo, da so z nečednimi posli takrat cvetočemu podjetju povzročili za kar 162 milijonov evrov škode in utajili še šest milijonov evrov davka.

Ovadili so sicer sedem osumljencev, ki jim očitajo kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti in dve kaznivi dejanji davčne zatajitve.

Potem ko je zunajrazpravni senat sodišča ugodil ugovorom obrambe in zavrnil neposredno obtožnico zaradi domnevnih nepravilnosti pri menedžerskem prevzemu Pivovarne Laško oziroma večkratni prodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza septembra 2007, je sodišče na predlog tožilstva lani uvedlo preiskavo.

Dobre štiri mesece po končani preiskavi, v začetku avgusta, pa je specializirano državno tožilstvo vložilo novo obtožbo zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb.

Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih so se v novi obtožbi poleg Boška Šrota in Igorja Bavčarja znašli še direktor Maksime Holdinga in nekdanji lastnik podjetja Microtrust Nastja Sušinski, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, kranjski odvetnik Branko Lipovec, nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in Šrotova poslovna sodelavka Vesna Rosenfeld, medtem ko nekdanje »slamnate« lastnice Šrotovega podjetja Kolonel Danijele Raković po naših podatkih ni več med obdolženimi.

Od šestih podjetij, ki so bila prvič obdolžena, sta se v novi obtožbi znašla le Atka-Prima in Sportina Bled.
Veliko prahu je dvignila tudi zgodba okrog prevzema in kasnejšega stečaja novogoriškega Mipa, ki ga je lastniško obvladovala družina Volk. Leta 2010 je proti prevzemnikom Mipa ukrepala Agencija za trg vrednostnih papirjev. Trem pravnim osebam in dvema odgovornima osebama v Mipu je leta 2010 izdala odločbo o prekršku zakona o prevzemih, pred nekaj meseci pa je odločbo potrdilo tudi Višje sodišče v Ljubljani.

Čeprav so na tožilstvu menili, da je šlo za kaznivo dejanje tudi pri menedžerskem odkupu BTC iz leta 2001, domnevno odgovorni z Jožetom Mermalom na čelu zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic niso bili nikoli kaznovani. Potem ko je februarja 2007 sodišče izdalo sklep o ustavitvi preiskave, je tožilstvo zamudilo tridnevni rok za vložitev pritožbe, z mesta vodje gospodarskega oddelka okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani pa je bil zaradi tega razrešen tožilec Borut Markošek.