Telefon prestregel usodni sunek z nožem

Dominikanec Emerito Almonte Almonte se brani, da je bil tarča obritoglavcev, ki so ga prvi napadli.

Objavljeno
18. julij 2013 16.32
SLO., SLO., SOJENJE ZOPER OBD. EMERITE ALMONTA ALMONTA, 18.7.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – »Ne priznavam,« je pred okrožno sodnico v španščini izjavil Dominikanec Emerito Almonte Almonte, ki je danes za kratek čas ljubljanski pripor zamenjal za obisk hrama pravice. Obtožnica mu očita dva poskusa uboja, ker je konec marca v Depali vasi z nožem resno ranil dva oškodovanca.

Emerito Almonte Almonte, 26-letnik iz Dominikanske republike, je v preiskavi priznal, da je 26. marca malo pred polnočjo pred lokalom Kava bar pri Jurčku v Depali vasi z nožem zabodel oba oškodovanca, a je vztrajal, da se je le branil. Nenavadno je, zakaj bi imel nekdo, ki nima slabih namenov, pri sebi nož, a je povedal, da ga imajo v njihovi državi vsi moški vselej s seboj. Ker so zgodbe vpletenih različne, bo resnico iskalo sodišče, saj Almonte očitkov tožilstva na včerajšnjem predobravnavnem naroku ni priznal, zato bo sledila glavna obravnava, ko bodo že zaslišali priče in izvedli druge dokaze.

Tako niti še ni jasno, ali je bil povod za pretiran odziv res v rasističnih zbadljivkah oškodovancev. Obramba gre namreč v smeri, da je bil obtoženi tarča obritoglavcev, češ da so ga prvi napadli.

Oba takoj operirali

Po obtožbi je napadalec usodnega večera enega od oškodovancev večkrat zabodel v vitalne dele telesa. Da je bil napad silovit, je razvidno tudi od poškodovanega mobilnega telefona, kamor je zadel z nožem. Prav mobilni telefon je menda preprečil še hujše oziroma smrtne poškodbe.

Oškodovanca so reševalci odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer so med drugim ugotovili poškodovana jetra, zato je sledila takojšnja operacija in daljše okrevanje. Podobna usoda je doletela drugega oškodovanca. Njegovo življenje je bilo menda resno ogroženo, tudi njega so takoj po sprejemu odpeljali v operacijsko sobo.

Tožilstvo meni, da je zagovor obtoženega le način obrambe. Kot oteževalno okoliščino navajajo poškodbe, za katere je prepričano, da so nastale z merjenjem v vitalne dele. O poškodbah je mnenje dal tudi izvedenec travmatološke stroke, okrožna državna tožilka Manja Prezelj pa je predlagala, naj ga sodišče zasliši še na glavni obravnavi. Seznam dokazov v korist obtoženega je zagovornik Luka Podjed ljubljanski okrožni sodnici Jasmini Javornik dal kar v pisni obliki.

Priče vsaka po svoje

Iz obtožnice izhaja, da je bilo v lokalu več ljudi, nekateri so trdili, da je izbruhnil prepir, spet drugi o tem ne vedo nič. Ni povsem jasno, kaj se je dogajalo oziroma kakšne so bile vloge posameznikov. Prepir je menda nastal zaradi nekega dekleta, ne pa zaradi rasističnih predsodkov.

Ena od prič, ki je takrat delala v lokalu, je povedala, da je neko dekle komentiralo kajenje v notranjosti oziroma temu nasprotovalo. Točaj je ugasnil glasbo in dejal, da lokal zapirajo, saj je predvideval, da lahko nastanejo kakšni nesporazumi. Vsi gostje so počasi odšli ven, ni pa slišal, da bi bili glede tujca kakšni nesporazumi. Spomni se, da je zatem pred lokalom slišal vpitje, eden od oškodovancev pa je stal pri vratih in rekel: »Štihnil me je!«

Ostaja v priporu

Kakor koli, izjave prič si močno nasprotujejo, vsak je dogajanje pred in med napadom videl skozi svoje oči, zato bodo imeli očividci še enkrat možnost spregovoriti na sodišču. Sojenje se bo nadaljevalo 29. avgusta, do takrat pa bo Almonte počakal v priporu, saj bi po mnenju sodišča kot tujec lahko poskušal pobegniti iz države.