Tema vlomilcem ni dala dodatnega zagona

Kriminal med ledeno ujmo: za policiste več preventivnega dela, varnostniki pogosto na terenu zaradi sproženih alarmov.

Objavljeno
13. februar 2014 16.09
Samooskrba z elektriko v Goričah pri Postojni.Postojna,02.02.2014
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Ko je po Sloveniji divjala ledena ujma, so bili noč in dan na delu gasilci, delavci elektra, pripadniki civilne zaščite, cestarji, prostovoljci, na najbolj prizadetih predelih večjih krajev pa so rokave zavihali tudi policisti in varnostniki zasebnih družb.

Na območju ljubljanske policijske uprave niso zaznali povečanja kaznivih dejanj, so pa imeli precej več dela s preventivnimi akcijami in nasveti. Vinko Stojnšek, predstavnik PU Ljubljana, je pojasnil, da je bilo »celo manj premoženjske kriminalitete, kot so tatvine in vlomi, so se pa policisti večkrat odzvali zaradi zagotavljanja varnosti in pomoči. Osrednja naloga je bila seveda zagotavljanje varnosti in preprečevanje kaznivih dejanj.«

Kot je znano, so ponekod poročali, da so posamezniki izkoriščali stisko ljudi in kradli agregate za proizvodnjo električne energije.

Dobro sodelovanje med občani in policijo

Na širšem območju PU Ljubljana so obravnavali tatvino treh agregatov, posamezniki pa so si postregli tudi s padlimi električnimi vodniki. Policisti so zalotili tatove dvakrat v Logatcu in enkrat na Vrhniki. Stojnšek pri tem poudarja, naj si lastniki agregatov izpišejo karakteristike agregatov (znamka, tip, številke, posebnosti, poškodbe ...), saj v tem primeru sumljivim ljudem lažje dokažejo, da izvirajo iz kaznivih dejanj. Poudariti je treba še, da vsako izginotje še ne pomeni tatvine, saj je na prizadetih območjih precej posojanja in premeščanja agregatov. Ponekod so se informacije o tatvinah na koncu pokazale za neresnične.

Kar se kriminala tiče, so bili kljub mirnim dnem močno predrzni neznanci, ki so se »spravili« na 88-letnico iz okolice Logatca. Do njenega doma so prišli trije mlajši moški, ki so se ponudili, da ji bodo za nekaj deset evrov priključili agregat, saj je bila hiša še vedno brez elektrike. Oškodovanka je, misleč, da ima opraviti z dobrimi možmi, odšla po denar, kar so neznanci pozorno spremljali. Pozneje so ji razložili, da bo plačilo izvedla prek plačilnega naloga, ki ga bo prijela na domači naslov, in da morajo sami preveriti še ustreznost električne napeljave. Med pregledom notranjosti so ji izmaknili nekaj sto evrov.

Prav zaradi nepredvidljivih razmer so na določenih delih okrepljene policijske enote. Stojnšek je pri tem poudaril dober odziv prebivalstva, saj se je »partnerski« odnos med policijo in občani pokazal za zelo dobrega. Občani so policiste redno obveščali o sumljivih ljudeh, vozilih ali vedenju posameznikov.

Mnogi domovi, podjetja, poslovni subjekti, izobraževalne ustanove ... so bili tudi po več dni v temi, zato se je pri nekaterih res vzbudila bojazen, da bi to nepridipravi znali izkoristiti za nečedne posle. Ker policija ne more, niti ni pristojna za zasebno varovanje, je bilo zato precej več dela za varnostnike.

Precej dela, ker »lažnih alarmov ni«

Grega Zakrajšek, predstavnik za stike z javnostjo iz Sintala, je povedal, da je bilo najhuje na Notranjskem in Štajerskem. »Zaradi izpadov telekomunikacij je bilo posledično ogromno sproženih alarmov. Interventi so imeli zato polne roke dela, a se je na srečo pokazalo, da se je alarm sprožil zaradi izpada omrežja, in ne kaznivega dejanja. Ker za nas lažnih alarmov ni, je bilo treba vse preveriti na terenu,« je pojasnil. Povečanja kraj in tatvin na varovanih objektih niso zaznali. So pa nekateri Sintalovi naročniki, ki imajo sicer zagotovljeno le tehnično varovanje objektov, najemali še fizično varovanje, tudi zaradi strahu pred krajo agregatov.

Enega od primerov, ko so tatovi upali na neodzivnost varnostnikov zaradi izpada telekomunikacijskega omrežja, so obravnavali pred dnevi v Štorah. Intervencijska ekipa je med obhodom varovanih objektov zalotila dva neznanca, ki sta si že pripravila kup elektromotorjev, da bi jih ukradla. Varnostniki so obema prekrižali načrte in jih predali policiji v nadaljnji postopek.