Tišinski župan pogojno obsojen

Zloraba položaja - Župan občine Tišina zaradi dogovorne oddaje izdelave spletnih strani občine dobil pol leta zapora pogojno na dve leti

Objavljeno
21. oktober 2016 17.55

Murska Sobota - V četrtek se je s še nepravnomočno obsodbo končalo sojenje županu občine Tišina Francu Horvatu, ki je v letih 2011 in 2012 pri oddaji del za izdelavo občinskih spletnih strani zlorabil svoj položaj. Dobil je kazen pol leta zapora pogojno na dve leti preizkusne dobe.

Očitek tožilstva, ki ga je sodnik Branko Palatin povzel pri izreku sodbe, je bil, da je Horvat svoj županski položaj zlorabil s tem, ko je ignoriral sklep občinskega sveta, da lahko ponudbe v postopkih javnih naročil male vrednosti zbirajo le občinski uslužbenci. On je namreč zbiranje ponudb za izdelavo občinskih spletnih strani zaupal Stanislavu Milaku, ki ni zaposlen na občini, ne po naključju pa se ukvarja z izdelavo spletnih strani. Kot je na sodišču sam priznal, je Milak takrat "zbiral" ponudbe tako, da je oddal svojo in ponaredil še nekaj drugih, seveda manj ugodnih. Tako je zbral nekaj ponudb in izbral svojo, kot najugodnejšemu ponudniku pa mu je občina za izdelavo strani plačala 9.247 evrov. Sam je na predobravnalnem naroku priznal krivdo in dobil znižano kazen sedmih mesecev zapora pogojno na preizkusno dobo dveh let. Župan Horvat krivde pred obravnavo ni priznal in je poskušal na glavni obravnavi dokazovati svojo nedolžnost, a neuspešno. Horvatov zagovornik Dejan Rituper je že napovedal pritožbo, saj trdi, da je glavni krivec Milak, ki je ponarejal ponudbe drugih.