Lovše po plačilu četrt milijona pogojno svoboden

Tomaž Lovše je bil obsojen na leto in pol pogojnega zapora, 50.000 evrov že nakazal ljubljanski porodnišnici.

Objavljeno
03. februar 2016 21.16
Sojenje Tomaž Lovše
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana - Nekdanji lastnik Diners Cluba Slovenija Tomaž Lovše je na okrožnem sodišču priznal krivdo za zlorabo položaja pri gospodarski dejavnosti, ko je kot predsednik izvršnega odbora v sostorilstvu z izvršnima direktorjema družbe povzročil večmilijonsko škodo.

Nekdanji lastnik Diners Cluba Slovenija Tomaž Lovše je priznal krivdo, čeprav je v preteklosti zatrjeval, da je nedolžen. Sporazum o priznanju krivde je podpisal še pred vložitvijo obtožnice. Tožilstvo je namreč obtožnico vložilo 27. decembra lani, ob tem pa sodišču že predložilo omenjeni sporazum.
Sodišče je v celoti sledilo sporazumu, v katerem je tožilstvo zanj predlagalo 18 mesecev zapora, plačilo stranske denarne kazni v višini 200.025 evrov in plačilo stroškov kazenskega postopka. Lovše je na svojo željo in v skladu z dogovorom pred včerajšnjim narokom že nakazal 50.000 evrov ljubljanski porodnišnici, medtem ko bo stransko denarno kazen sodišče odštelo od varščine.

Da bi mu takoj vrnili varščino, se je odpovedal pritožbi

Ob izbruhu afere avgusta leta 2013 je namreč preiskovalna sodnica zanj odredila pripor. Kriminalisti so takrat na območjih Policijskih uprav Ljubljana in Koper opravili kar 14 hišnih preiskav zaradi suma gospodarskih kaznivih dejanj, s katerimi je bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini najmanj devet milijonov evrov. Po dobrih treh mesecih pripora je sodišče na predlog obrambe po plačilu varščine v višini milijona evrov Lovšeta izpustilo na prostost.

Sodnik Srečko Škerbec je v obrazložitvi sodbe pojasnil, da bo preostanek varščine sodišče vrnilo, ko bo sodba pravnomočna. Da bi lahko čim prej prišel do svojega denarja, se je Lovše odpovedal možnosti pritožbe. Ker je enako storilo tožilstvo, je sodba že včeraj postala pravnomočna. Denar bi Lovše po sodnikovih besedah tako lahko dobil že danes.

Banka Slovenije je že maja 2013 družbi Diners Club Slovenija zaradi neizpolnjevanja obveznosti do trgovcev, s katerimi je imela sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club, odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev tako v Sloveniji kot v tujini. Lovše je s pomočjo izvršnih direktorjev Diners Cluba Slovenija Saša Pušnika in Antona Horvatiča namesto da bi poplačal trgovce, denar nakazal na tri podjetja, in sicer v ZDA, na Deviške otoke in Slovenijo.

»Šlo je za nezakonito izčrpavanje denarnih sredstev večinoma prek hčerinskega podjetja DC Finance, nad katero Banka Slovenije ni imela nadzora. Družbo so izčrpali tako, da so bili upniki Diners Cluba Slovenija v nevarnosti, da ne bodo poplačani, zato jim je Banka Slovenije tudi odvzela licenco,« je pojasnil tožilec Jože Kozina. Ob tem je ponovno poudaril, da je to ena prvih kazenskih zadev v njegovi karieri, kjer je bila škoda poplačana že v preiskavi, saj je Lovše poravnal vse obveznosti in sklenil sporazum z Dinersom International in prodal podjetje.
Ceno plačal z izgubo podjetja

»Uspelo mu je sanirati celotno škodo, posledično je bila sanirana protipravna premoženjska korist, tako so bile vse obveznosti poravnane. Podjetje je bilo na robu propada in je tako rešil položaj. Svojo ceno je plačal z izgubo lastništva zelo dobičkonosne družbe. Šlo je za zlato kuro, ki je nosila pet milijonov evrov čistega dobička na leto,« je ob predlogu pogojne kazni dejal tožilec, ki ni hotel tvegati večletnega angažiranja tožilstva, odvetnikov in sodišča. Do pravnomočnosti bi namreč lahko preteklo tudi desetletje.

»Pogodba je pogodba. Sporazum sem podpisal na podlagi svoje volje in podpisal sem ga, ker je to manjše zlo zame in mojo družino, kot da bi postopek trajal desetletje, kot je to omenil tožilec. Za mano ni ostalo pogorišče. Izgubil sem premoženje,« je še pred izrekom sodbe povedal Lovše.

Tožilec je še napovedal, da se bo postopek zoper Pušnika in Horvatiča nadaljeval.