Tošića kriminalisti pridržali in ga po nekaj urah izpustili

Obsežna preiskava domnevne hudodelske združbe, vpletene v trgovino s kokainom in heroinom.

Objavljeno
02. julij 2015 19.52
Hiša Dragana Tošića v Bizoviku 6.4.2014 Ljubljana Slovenija
Iva Ropac¸ kronika
Iva Ropac¸ kronika
Ljubljana – V 22 hišnih preiskavah, ki so povezane s prepovedano trgovino z mamili, so kriminalisti včeraj odvzeli prostost več osumljencem. Po naših neuradnih podatkih so se oglasili tudi pri Draganu Tošiću, prvoobtoženem v zadevi Balkanski bojevnik; po nekaj urah pridržanja so ga izpustili.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in ljubljanski kriminalisti so tako včeraj s hišnimi preiskavami izpeljali sklepno akcijo proti hudodelski združbi, ki je izvrševala kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, pojasnjuje Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostjo za področje kriminalitete. Dodaja, da je v akciji sodelovalo skupaj kar 150 policistov in kriminalistov. Hišne preiskave so bile na območju več policijskih uprav po Sloveniji, v njih pa so poleg preiskovalcev NPU sodelovali tudi policisti in kriminalisti iz različnih policijskih uprav, policisti specialne enote, sklicana pa je bila še posebna policijska enota.

Celoten predkazenski postopek vodi specializirano državno tožilstvo. Gre za dalj časa trajajoči kriminalistični preiskavi, ki so ju zaradi zahtevnosti, prepletenosti in obsežnosti NPU in ljubljanski kriminalisti vodili skupaj, osumljenci pa so po prepričanju preiskovalcev v hudodelski združbi izvrševali kazniva dejanja, povezana s preprodajo kokaina in heroina.

Preiskovalci NPU so tako izvedli 15 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih, kjer so iskali dokaze o storitvi kaznivih dejanj, in sprva šestim osumljencem odvzeli prostost. Ljubljanski kriminalisti pa so medtem opravili sedem hišnih preiskav in so prostost odvzeli štirim osumljencem zaradi suma storitve več kaznivih dejanj v povezavi s preprodajo prepovedanih drog, orožja, ponarejanja denarja in hudodelskega združevanja, še pravi Menegalija.

Na prostosti

Po naših neuradnih podatkih je bil med pridržanimi tudi Dragan Tošić, ki so ga bili pripeljali na policijsko postajo v ljubljanskih Mostah, a so ga čez nekaj ur izpustili. Preiskovalci so namreč včeraj zgodaj zjutraj po naših prav tako neuradnih podatkih potrkali tudi na domača vrata Dragana Tošića oziroma njegove hiše v Bizoviku. Zoper Tošića in soobtožence na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer poteka ponovljeno sojenje zaradi domnevne trgovine z mamili v tako imenovani zadevi Balkanski bojevnik, saj je tožilstvo prepričano, da je ravno Tošić domnevni vodja slovenskega dela mednarodne združbe, ki se ukvarja s trgovino z mamili. Tošić je po tem, ko je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo, na predobravnavnem naroku zanikal očitke tožilstva o vpletenosti v trgovino s kokainom in o hudodelskem združevanju. Pričakovati je, da bodo sojenje kmalu nadaljevali, saj je višje sodišče pred kratkim potrdilo sklep okrožnega sodišča, da so dokazi, ki so jih zbrali slovenski, srbski, italijanski in urugvajski organi, zakoniti in zato ostajajo v kazenskem spisu.

Včerajšnja akcija slovenske policije je bila del širše mednarodne operacije, saj so podobne policijske dejavnosti potekale tudi v sosednjih državah. Avstrijski policiji je skupaj s slovensko in hrvaško policijo uspelo razbiti mednarodno mrežo preprodajalcev mamil, ki je domnevno segala od Brazilije prek zahodne Evrope do Balkana. Skupaj so po vseh državah, kjer so potekale akcije, menda aretirali okoli 30 ljudi.