Tošićeva žena sodišču razlagala moževo gotovinsko poslovanje

Draganu in Meri Tošić tožilstvo očita za sedem milijonov evrov premoženja, ki naj bi izviralo iz nezakonitih poslov.

Objavljeno
06. maj 2015 18.33
SLO., LJ., SODBA BALKANSKI BOJEVNIK, 20.11.2012, FOTO: DEJAN JAVORNIK
STA
STA

Ljubljana - Prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić mora na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnjevati izvor premoženja, ki ga je po mnenju tožilstva pridobil nezakonito. Na današnji obravnavi so zaslišali njegovo ženo Meri Tošić, ki je potrdila moževe navedbe, da je pri poslovanju večinoma uporabljal gotovino.

Tošićeva, ki jo tožilstvo prav tako toži zaradi domnevno nezakonitega premoženja, je pojasnila, da sta se z možem spoznala leta 1998 in že takrat je posloval večinoma z gotovino. Po njenih besedah sta se takšnega načina posluževala tudi, ko je ona sodelovala pri poslovanju. S tem naj bi nadaljevala vse do spremembe zakonodaje, ki je zaostrila uporabo gotovine.

Razlogi za gotovinsko poslovanje so bili navajenost na takšen način, nezaupanje do bank in tudi nekaj prihranka pri računovodstvu, je pojasnila. Dejala je, da je Tošić večinoma uporabljal gotovino tako v gostinski dejavnost kot tudi pri prodaji avtomobilov in nepremičninskem poslu. Po njenih besedah sta gotovino hranila v šestih sefih.

Tošić naj bi tako imel sef pri SKB, ona pa pri NLB - sprva dva, nato pa enega. Manjše vsote denarja sta po besedah Tošićeve hranila tudi v dveh sefih v lokalu in enem premičnem sefu, ki sta ga imela doma. V sefih sta hranila tudi vrednostne listine, pogodbe in zlatnino, je dejala.

Gotovino prenašala v torbici

Tudi večje vsote denarja, ki so prišle na bančni račun iz prodaje nepremičnin, sta večinoma vzela z računa in jih hranila v sefih, je pojasnila. Tožilstvo je zanimalo, kako je tako velike vsote nosila v sefe. Odgovorila je, da postopoma, običajno kar v torbici. Pri tem naj ne bi imela posebnega varovanja.

Tošićeva se je pohvalila z dobrim poslovanjem vse do moževe aretacije v zadevi Balkanski bojevnik 25. maja 2010, ko se je po njenih besedah »vse ustavilo«. Poudarila je, da je bila aretacija tudi razlog, da ji družba Volksbank ni izplačala že odobrenega kredita za njeno takrat novoustanovljeno podjetje Fundator.

Dejala je, da je nameravala s kreditom poplačati nakup treh lokalov, ki so bili v lasti njenega moža, Fundator pa jih je potreboval za svojo dejavnost. Za takšno poslovno potezo sta se z možem odločila po nasvetu odvetnika oz. davčnega svetovalca, ne pa zaradi kakršnih koli špekulativnih razlogov, je opozorila.

Tožilstvo: prenos lastništva prikrivanje premoženja

Drugačnega mnenja je tožilstvo, ki prenos lastništva lokalov s Tošića na njegovo ženo razume kot način prikrivanja premoženja. Poskus najema kredita pri družbi Volksbank je razlog, da je sodišče danes zaslišalo takratno bančno uslužbenko Alenko Obersnel Morčič, pred sodišče pa je stopil tudi predstavnik uprave družbe Gašpar Ogris Martič. Potrdila sta, da je banka Tošićevi že odobrila kredit, do izplačila pa ni prišlo zaradi aretacije.

Tožilstvo je tudi opozorilo, da je okoli 2000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Gameljnah, ki je kasneje postalo zazidljivo, od Tošića kupila družba Artemia, katere srbsko podružnico je vodila Danijela Šarić, sestra Darka Šarića, domnevnega narkokralja iz zadeve Balkanski bojevnik. Na vprašanje tožilstva je Tošićeva potrdila znanstvo s Šarićevo.

Tožilstvo je sicer prepričano, da je Tošić okoli štiri milijone evrov gotovine in za tri milijone evrov nepremičnin pridobil na nezakonit način. Poleg Tošića morata izvor svojega premoženja pojasnjevati tudi njegova žena Meri in svak Miloš Vlaisavljević, ki je od Tošića leta 2009 kupil lokal Casablanca v Ljubljani.

Tošić mora sodišče prepričati, da si je za 6.956.053,35 evra premoženja pridobil na legalen način, in ne s trgovino z mamili, kot je prepričano tožilstvo, ki je v finančni preiskavi pretresalo njegovo imetje od leta 2003.