Tovornjakarji po vzporednih cestah upravičeno

Prebivalci Radencev in Gornje Radgone se pritožujejo nad gostim tovornim prometom skozi naselji.

Objavljeno
11. julij 2014 18.25
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Gornja Radgona – Čeprav se je z odprtjem celotne pomurske avtoceste in preusmeritvijo tranzitnega tovornega prometa nanjo število tovornjakov, ki vozijo po vzporednih cestah, zelo zmanjšalo, se v Radencih in Gornji Radgoni še vedno pritožujejo. A večina tovornjakov spada med dovoljene izjeme, ugotavljajo policisti.

Na policijski spletni aplikaciji so predvsem policisti PP Gornja Radgona zadnje čase dobili veliko pritožb krajanov zaradi tovornjakov, uradno pa se je pritožila tudi občina Radenci. »Toda vsem moramo razlagati, da le malo tovornjakov mimo njihovih domov vozi neupravičeno in krši prepoved vožnje za tovornjake nad 7,5 tone,« pravi pomočnik komandirja PP Gornja Radgona Bojan Sabotin.

Ljudje so pač upali, da so se z odprtjem avtoceste v celoti rešili težkih tovornjakov pod svojimi okni, toda prepoved prometa ima izjeme, brez katerih ne bi moglo delovati lokalno gospodarstvo: promet po vzporednih cestah je dovoljen za tovornjake, ki razkladajo ali nakladajo blago na določenem območju, za tiste, ki imajo na območju izhodišče ali cilj poti, tiste, katerih vozniki ali lastniki prebivajo na območju, in vse tovornjake iz smeri Vučje vasi, ki so čez nekdanji radgonski mejni prehod namenjeni v sosednjo Avstrijo.

Gre za lokalni promet na območju omejene uporabe javne ceste, ki ga opredeljuje 37. člen zakona o cestah. »Policija zoper naštete izjeme ne more ukrepati,« pravi Bojan Sabotin.

Tako je resničnih prekrškarjev, ki se v tranzitu zapeljejo z avtoceste pred cestninsko postajo Dragotinci, del poti nadaljujejo po vzporednih cestah in za postajo zapeljejo spet na avtocesto, bore malo. Po podatkih policije le kakšna dva odstotka od tistih, ki jih med svojim delom preverijo, oziroma so letos do zdaj odkrili le 35 kršitev.

»Še naprej bomo redno nadzirali vožnje tovornih vozil na območju Gornje Radgone in zoper kršitelje tudi dosledno ukrepali, lokalnega prometa, tega je precej zaradi večjih podjetij, ki delujejo na tem območju in v Radencih, pa ne moremo preprečevati,« pravi Sabotin.