Tovšakova bo noč najverjetneje preživela v pridržanju

Kriminalisti so končali s hišnimi preiskavami. Hilda Tovšak naj bi jutri stopila pred preiskovalnega sodnika.

Objavljeno
28. februar 2013 09.47
Posodobljeno
28. februar 2013 09.54
K. V., Ba. P., Delo.si
K. V., Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so danes opravili 34 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih.

Osem od 10 osumljenih je še vedno v pridržanju, med njimi tudi Hilda Tovšak, ki je pod drobnogledom zaradi suma, da je poskušala na sporen način posredovati pri poslih, povezanih s Teš 6.

Tovšakova in ostalih devet osumljencev naj bi »trgovali« z delavci varilci, najetimi za delo v Teš 6. Tuji državljan, menda Poljak, ki so ga kriminalisti danes pridržali, naj bi za omenjeni projekt priskrbel varilce s Poljske, Tovšakova in drugi osumljeni pa naj bi jih poskušali nadomestiti z varilci iz Srbije. Vse to je potekalo brez pogodb, a menda ob pomoči podkupnin in provizij, piše spletni Večer.

Tovšakova bo noč po poročaju POP TV preživela v pridržanju, jutri pa naj bi jo privedli pred preiskovalnega sodnika.

 

Kot so sporočili z NPU, so današnje aktivnosti zaključek prve faze policijske preiskave, v okviru katere preiskovalci NPU preiskujejo sume kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, za kateri je predpisana kazen zapora do pet let.

Preiskovalci v hišnih preiskavah iščejo materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Pri preiskavi sodeluje skupaj 88 preiskovalcev in kriminalistov ter policistov iz policijskih
uprav Ljubljana, Celje in Novo mesto. Prostost so odvzeli desetim osumljencem in sicer šestim iz območja Policijske uprave Celje, enemu iz PU Novo mesto, dvema iz PU Ljubljana in enemu tujemu državljanu.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo.