Tovšakova pred preiskovalnim sodnikom v Mariboru

Po besedah njenega odvetnika se je Tovšakova zagovarjala, ostalo pa bo pokazal nadaljnji postopek.

Objavljeno
21. marec 2013 09.33
Posodobljeno
21. marec 2013 09.33
HILDA TOVSAK PRED SODNIKA
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Preiskovalna sodnica na Okrožnem sodišču v Mariboru je danes zaslišala nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ki je skupaj s še 13 osebami obdolžena dajanja in prejemanja daril pri gospodarskem poslovanju. Po besedah njenega odvetnika Borisa Kandutija se je Tovšakova zagovarjala, ostalo pa bo pokazal nadaljnji postopek.

»Tovšakova je v tej zadevi podala zagovor. Glede očitkov pa bo zadeve potrdil oziroma ovrgel nadaljnji postopek,« je ob odhodu s sodišča povedal Kanduti. Tovšakova sama ni dajala izjav za medije.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je, kot smo poročali, konec februarja po vrsti hišnih preiskav v Sloveniji ovadil 14 oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj, od tega 13 za dajanje in za enega tujca za nezakonito prejemanje daril.

Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je za Tovšakovo, Uroša Plankarja in Aleša Pangerca 2. marca odredila 30-dnevni pripor, dan kasneje pa še za poljskega državljana Mareka Andrzeja Konfisza.

Slovenjgraško sodišče je spis v nadaljnjo obravnavo odstopilo oddelku mariborskega sodišča, ki je specializiran za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj.

Zaslišanja obdolženih se na mariborskem okrožnem sodišču vršijo od 15. marca. Na podlagi teh zaslišanj bo sodišče odločilo, ali bo uvedlo preiskovalni postopek. Kanduti odločitev pričakuje "v relativno kratkem času".

Po navedbah vodje specializiranega tožilstva Harija Furlana so osumljeni želeli pridobiti nedovoljeno nagrado za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih varilcev, kot tudi z njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo. Po neuradnih podatkih gre za varilce, ki bi delali na projektu gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Naporen dan za Tovšakovo

Po zaslišanju v Mariboru, ki je trajalo slabo uro, so jo odpeljali nazaj v Celje, kjer se bo danes začela prva obravnava v zadevi, v kateri je skupaj z nekdanjo direktorico kadrovskega in splošnega sektorja Vegrada Branko Gabriel osumljena storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, saj naj bi neupravičeno porabili dobrih 420.000 evrov iz Vegradovega solidarnostnega sklada.

Senat ljubljanskega višjega sodišča pa bo danes razglasil odločitev v zadevi Čista lopata, v kateri je ljubljansko okrožno sodišče Tovšakovo in še šest obtoženih spoznalo za krive zaradi podkupovanja ali sprejemanja podkupnine na javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.