Tožilec meni, da so kazni nepravične, obsojeni tudi

Bojanu, Danijelu in Mitji Brajdiču zaradi ropov, tatvin in poškodovanja tujih stvari 44 let zapora

Objavljeno
17. julij 2014 12.00
Posodobljeno
18. julij 2014 06.00
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Nada Černič Cvetanovski, kronika

Krško – »Razočaran sem, Danijel in Bojan sta dobila bistveno prenizke kazni,« je po izreku sodbe dejal tožilec Bogdan Matjašič, ki je že napovedal, da se bo glede kazni pritožil na višje sodišče. Bojan Brajdič pa je dejal: »Zakaj sem dobil tako visoko kazen, saj nisem tožilca ubil.«

»Osemnajst let in deset mesecev zapora za Bojana Brajdiča - Novico, petnajst let in šest mesecev za Danijela Brajdiča ter devet let in osem mesecev za Mitjo Brajdiča,« se glasi sodba, ki jo je izrekla sodnica Marija Breznik. Omenjena trojica se je povezala z namenom, da bi opravljala drzne rope in velike tatvine in je v enem samem mesecu oropala štiri nemočne ženske na različnih koncih Posavja, ki so živele same, vlamljali so sredi noči, ženske pretepali, jim grozili, da jih bodo ubili, vse imajo psihične, nekatere tudi fizične posledice.

Trojica ima na vesti tudi tatvino registrske tablice, poškodovanje enega vozila, tatvino denarja in poskus kraje akumulatorjev, ki pa se je končal z eksplozijo enega od akumulatorjev. V skupini sta bila še David Kosec in Matej Kovačič, ki pa sta krivdo že pred časom priznala in bila obsojena na večletne zaporne kazni, pogojno kazen je zaradi prikrivanja, ker je odkupoval ukradeno zlatnino, dobil tudi zlatar Tomaž Močivnik.

Kazni so z izjemo za Mitjo Brajdiča, ki ostaja v hišnem priporu, dva pa sta v priporu, bistveno manjše od tistih, ki jih je predlagal tožilec Bogdan Matjašič. Ta je za Novico predlagal kar enaindvajset let in štiri mesece zapora. Sodnica Breznikova pa se je odločila za tri leta nižjo kazen s tem, da je k tokratni kazni že prištela skoraj triletno zaporno kazen, ki jo Novica zaradi podobnih kaznivih dejanj že prestaja. Tudi Danijelu, za katerega je tožilec predlagal sedemnajst let zapora, je izrekla leto in pol nižjo kazen s tem, da je tudi pri njem upoštevala že triletno pravnomočno kazen za podobna dejanja.

Sodnica Breznikova meni, da bodo izrečene kazni vplivale na to, da se bo problematična trojica po odsluženi kazni držala pravil družbe in si denar za življenje služila na drugačen način, ne z zavržnimi dejanji.

Tožilec Matjašič priznava, da je šlo v tej zadevi za težko dokazovanje, saj so storilci za seboj brisali sledove, ropali so zamaskirani in v rokavicah, zažgali so avto in brez odličnega sodelovanja s policijo tožilstvu ne bi uspelo dokazati krivde. Zato je zadovoljen, da je sodišče Brajdiče spoznalo za krive po vseh točkah obsodbe, je pa razočaran glede višine kazni. Meni, da je sodišče premalo upoštevalo izrazito oteževalne okoliščine, zato je napovedal pritožbo.

Sodišče je obtožene oprostilo plačila stroškov postopka in zagovornikov po uradni dolžnosti.