Tožilec nekoliko spremenil obtožnico v zadevi Merkur

Gre za manjše spremembe, ki so posledice dejstva, da obdolženi »denarja niso spravili v svoj žep«.

tor, 28.08.2012, 11:45

Ljubljana - Okrožni državni tožilec Jože Kozina je na današnji obravnavi predstavil nekoliko spremenjeno obtožnico v zadevi Merkur. Po njegovih besedah gre za manjše spremembe, ki so posledice dejstva, da obdolženi »denarja niso spravili v svoj žep«. To po mnenju tožilca sicer ne spremeni dejstva, da so iz Merkurja vzeli sredstva, ki jim niso pripadala.

Kozina je pojasnil, da so si obdolženi s preprodajo trgovskega centra Primskovo pridobili protipravno premoženjsko korist, s katero so financirali menedžerski prevzem Merkurja s strani Merfina. Obdolženi so bili namreč tudi družabniki Merfina, s pridobitvijo protipravne premoženjske koristi pa so povečali vrednost svojih poslovnih deležev, je dejal tožilec.

Kozina je pojasnil, da gre sicer za manjše spremembe obtožnice, s katero je tožilstvo konkretiziralo protipravno pridobljeno premoženjsko korist.

Obramba je danes že izrazila nasprotovanje modifikaciji obtožnice, glede na spremembo pa bo najverjetneje ponovno predlagala določitev sodnega izvedenca, ki bi preučil poslovanje Merfina. V nadaljevanju sojenja naj bi se o spremembah izrekli tudi obdolženi.

Na obravnavi je potekalo tudi branje revizijskega poročila o poslovanju Merkurja med letoma 2007 in 2010. Poročilo revizijske družbe Deloitte med drugim opozarja, da je bilo ob reviziji ugotovljeno, da obstaja sum oškodovanja Merkurja in negospodarnega ravnanja pri prodaji trgovskega centra Primskovo. S preprodajo omenjenega trgovskega naj bil Merkur oškodovan za 10 milijonov evrov, ugotavlja poročilo.

Poročilo ocenjuje, da transakcije povezane s preprodajo trgovskega centra, kažejo na sum prevarantskega računovodskega poročanja. Poročilo med drugim izpostavlja tudi neizterljivost Merkurjevih terjatev v stečajnem postopku Merfina, saj ta nima premoženja.

Pooblaščenec Merkurja Samo Ošabnik je pred branjem revizijskega poročila zahteval, da se ob branju poročila izloči javnost, saj gre za zaupne informacije, vendar pa sodnik ni ugodil njegovi zahtevi. Pojasnil je, da bodo prebrani le deli poročila, ki se nanašajo na financiranje menedžerskega prevzema in prodajo trgovskega centra Primskovo.

Sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu poteka od 18. maja letos.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

Danes Kordež in upam le, da bo že jutri Bavčar.

29. avgust 2012, ob 08:33:59
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej