Tožilec nekoliko spremenil obtožnico v zadevi Merkur

Gre za manjše spremembe, ki so posledice dejstva, da obdolženi »denarja niso spravili v svoj žep«.
Objavljeno
28. avgust 2012 13.45
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Okrožni državni tožilec Jože Kozina je na današnji obravnavi predstavil nekoliko spremenjeno obtožnico v zadevi Merkur. Po njegovih besedah gre za manjše spremembe, ki so posledice dejstva, da obdolženi »denarja niso spravili v svoj žep«. To po mnenju tožilca sicer ne spremeni dejstva, da so iz Merkurja vzeli sredstva, ki jim niso pripadala.

Kozina je pojasnil, da so si obdolženi s preprodajo trgovskega centra Primskovo pridobili protipravno premoženjsko korist, s katero so financirali menedžerski prevzem Merkurja s strani Merfina. Obdolženi so bili namreč tudi družabniki Merfina, s pridobitvijo protipravne premoženjske koristi pa so povečali vrednost svojih poslovnih deležev, je dejal tožilec.

Kozina je pojasnil, da gre sicer za manjše spremembe obtožnice, s katero je tožilstvo konkretiziralo protipravno pridobljeno premoženjsko korist.

Obramba je danes že izrazila nasprotovanje modifikaciji obtožnice, glede na spremembo pa bo najverjetneje ponovno predlagala določitev sodnega izvedenca, ki bi preučil poslovanje Merfina. V nadaljevanju sojenja naj bi se o spremembah izrekli tudi obdolženi.

Na obravnavi je potekalo tudi branje revizijskega poročila o poslovanju Merkurja med letoma 2007 in 2010. Poročilo revizijske družbe Deloitte med drugim opozarja, da je bilo ob reviziji ugotovljeno, da obstaja sum oškodovanja Merkurja in negospodarnega ravnanja pri prodaji trgovskega centra Primskovo. S preprodajo omenjenega trgovskega naj bil Merkur oškodovan za 10 milijonov evrov, ugotavlja poročilo.

Poročilo ocenjuje, da transakcije povezane s preprodajo trgovskega centra, kažejo na sum prevarantskega računovodskega poročanja. Poročilo med drugim izpostavlja tudi neizterljivost Merkurjevih terjatev v stečajnem postopku Merfina, saj ta nima premoženja.

Pooblaščenec Merkurja Samo Ošabnik je pred branjem revizijskega poročila zahteval, da se ob branju poročila izloči javnost, saj gre za zaupne informacije, vendar pa sodnik ni ugodil njegovi zahtevi. Pojasnil je, da bodo prebrani le deli poročila, ki se nanašajo na financiranje menedžerskega prevzema in prodajo trgovskega centra Primskovo.

Sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu poteka od 18. maja letos.