Tožilec s trdnimi dokazi prepričal obtoženega

Mitja Sušnik obsojen, ker je pomagal Roku Snežiču in Nenadu Đukiću pri vrsti kaznivih dejanj.

Objavljeno
20. maj 2013 15.50
Sodišče
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Za dve leti zapora se je s tožilcem Boštjanom Jegličem v zameno za priznanje krivde pogodil Mitja Sušnik, obtožen, da je Roku Snežiču in Nenadu Đukiću pomagal pri goljufivih poslih pri (pre)prodaji jaht. A bo Sušnik zaradi starih grehov precej dlje gulil zaporniško žimnico, plačati pa bo moral še stransko denarno kazen.

Ko je včeraj 34-letni Mitja Sušnik stopil pred ljubljansko okrožno sodnico Andrejo Sedej Grčar, je tožilec Boštjan Jeglič s specializiranega državnega tožilstva pojasnil, da so pred dnevi podpisali sporazum o priznanju krivde.

Obtoženi je, kot kaže, ocenil, da ima tožilec v rokah precej trdne dokaze, da je leta 2008 Roku Snežiču in Nenadu Đukiću, ki sta znana tudi kot ustanovitelja odškodninske družbe Poravnava, pomagal pri dveh kaznivih dejanjih goljufije in pri zatajitvi finančnih obveznosti. V zameno za priznanje krivde se je strinjal z dvema letoma zapora, plačati pa bo moral še svoj del do zdaj nastalih stroškov kazenskega postopka.

Obtoženi ni prvič goljufal

Vendar Sušnik ni prvič stopil na napačno stran zakona, saj ga je višje sodišče v Ljubljani konec leta 2012 obsodilo na štiri leta zapora (okrožni sodniki so ga obsodili na dve leti in pol zapora) in 10.000 evrov stranske denarne kazni, saj si je privoščil podobne nečednosti in goljufal. Sodnica je po naroku za izrek kazenske sankcije izrekla sodbo v imenu ljudstva, v kateri je upoštevala predlagano sankcijo tožilca in združitvi obeh zapornih kazni. Obtoženi je bil tako skupaj obsojen na pet let in deset mesecev zapora ter 10.000 evrov denarne kazni.

Sodnica Sedej Grčarjeva je v obrazložitvi sodbe pojasnila, kako je Sušnik skupaj s pomagači obtoženima Roku Snežiču in Nenadu Đukiću naklepno pomagal pri kaznivih dejanjih, s katerimi so pri lažnih poslih z jahtami Atlantis državo skupaj oškodovali za okoli 600.000 evrov. Pri preprodaji izmišljene luksuzne jahte Dominator pa bi se združba domnevno okoristila za 596.000 evrov.

V obtožnici je tako ostalo še pet domnevnih goljufov. Poleg glavnih akterjev Snežiča in Đukića, na sodišče še nista prišla, še Damjan Metelko (ta je krivdo že zanikal), Davorin Krajnc in Redžep Takaj. Prvima tožilstvo očita kopico kaznivih dejanj – dve kaznivi dejanji goljufije, poskus tega kaznivega dejanja, pranje denarja, napeljevanje h kaznivemu dejanju pranja denarja, kaznivo dejanje zatajitve finančnih obveznosti, drugim pa pomoč pri kaznivih dejanjih goljufije in pomoč pri zatajitvi finančnih obveznosti.

Preslepili davčne uslužbence

Nezakoniti posli so potekali tako, da je združba na precej sofisticiran način preslepila davčne uslužbence, ki so na podlagi listin odobrili izplačilo davka na dodano vrednost (DDV), čeprav ta sploh ni bil plačan. A pred tremi leti so jih vrgli z davčnega vrtiljaka. Septembra lani, dobri dve leti po tem, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada na podlagi odredb preiskovalnega sodnika izpeljali obsežne hišne preiskave na območjih Policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Krško in Koper, je specializirano državno tožilstvo po končani sodni preiskavi zoper šesterico vložilo obtožbo. Zapletene poslovne poteze je v obtožnici zelo podrobno opisal tožilec Jeglič.

Pred dnevi smo podrobneje poročali, da sta se glavna akterja aprila 2010 znašla v odmevni kriminalistični preiskavi zaradi suma storitve več kaznivih dejanj.

Skupaj s pomagači, ki so se tudi znašli v obtožnici, sta domnevno s fiktivnimi posli s slamnatimi podjetji oziroma s tako imenovanimi missing traderji leta 2008 organizirala in izpeljala fiktivno preprodajo dveh luksuznih jaht znamke Atlantis. Pri tem sta po trditvah tožilstva od davčne uprave zahtevala vračilo DDV in ga v dveh primerih tudi dobila, čeprav missing traderji DDV sploh niso plačali. Zadnjega izplačila dacarji niso izvedli, saj so jim prej prekrižali načrte.